Missed abortion (izostali abortus)

Missed abortion
Missed abortion
Missed abortion
Missed abortion

Stanje kada začetak ili plod ugine u prvim mjesecima razvoja, odnosno sve do 28. sedmice trudnoće, ali ne dođe do njegovog izbacivanja, tj. po uginuću zadrži se u materici.

Dok je ovulum živ, žena ima sve znake koji prate ranu trudnoću, i biološke i imunološke reakcije trudnoće su pozitivne.
Kasnije kad začetak ugine, subjektivni znaci trudnoće nestaju, a biološke reakcije su negativne. Ako je trudnica osjećala pokrete ploda oni nestaju. Trbuh i materica se ne uvećavaju, te pri naknadnim pregledima ljekar konstatuje istu veličinu uterusa kao i ranije, ili se čak i smanjuje. Pregled ultrazvukom takođe pokazuje da je plod uginuo.

Bilo daje u pitanju rano uginuće ovuluma ili da se to desilo u već odmakloj trudnoći, kod missed abortiona uginuo ovulum se još nalazi u materici, te ne dolazi do uspostavljanja menstruacionih ciklusa.

Ako u toku trudnoće raspoloživim metodama ljekar nije u stanju da dokaže da je u pitanju izostali abortus, najbolje je ne žuriti sa intervencijom.
Ženu treba ginekološki pregledati, ustanoviti i pribilježiti nalaz, pa pregled ponoviti posle 20 do 30 dana. Ako je pri tome nalaz isti kao i ranije, dijagnoza je jasna.

Missed abortion u ranoj trudnoći ne predstavlja neku posebnu opasnost po trudnicu. Uginuli začetak može dugo ostali u materici bez naročitih posljedica po bolesnicu. Opisani su slučajevi zadržavanja uginulog ploda i po više meseci. U takvoj prilici, u ranoj trudnoći može nastati kalcifikacija ovuluma.
Kod nešto starije trudnoće, umjesto toga, može nastati resorpcija mekanih dijelova ploda i taloženje kalcijumovih soli u njegovom skeletu.
Ako je riječ o trudnoći starijoj od 5 mjeseci, duže zadržavanje ploda u materici može dovesti do hipofibrinogenemije i izazvati opasnost od obilnog krvarenja.

Zbog toga treba nastojati da se materica blagovremeno oslobodi uginulog ploda. To se izvodi na sljedeći način:

Kad se ustanovi missed abortion kod trudnoće stare do 3 mjeseca, treba davanjem estrogenih hormona nekoliko dana tonizirati mišić uterusa, pa u bolnici, uz krv za eventualnu transfuziju, kiretažom odstraniti ovulum. To je prilično teško i opasno, jer ovulum obično uzraste u materičnu sluznicu, te ga je teško od nje odvojiti.

Ako je trudnoća odmakla, ne treba žuriti sa intervencijom koja je u tom slučaju vrlo opasna,  treba pokušati sa provokacijom abortusa koji se onda kompletira. Provokacija se vrši u bolnici, ovarijalnim hormonima i malim čestim dozama kinina, odnosno davanjem razblaženog rastvora oksitocina u intravenskoj kap po kap perfuziji. Danas se za izbacivanje uginulog ploda iz uterusa sa velikim uspjehom koriste i prostaglandini. Ako ove metode otkažu, izuzetno, kod odmakle trudnoće ponekad se mora materica osloboditi ploda i ostalih dijelova ovuluma carskim rezom.

18 Comments

 1. Molim vas ako mozete da mi odgovorite na pitanje. Unapred sam vam zahvalna. Testom sam utvrdila trudnocu. Kako je moj izabrani lekar bio na godisnjem odmoru, sestra me je posavetovala da ako nemam nikakve tegobe i bolove, sacekam izabranog lekara jer je u pitanju mala trudnoca. Cekala sam lekara, on je u terminu kada je trebao da dodje, produzio odmor jos nedelju dana. Kada sam posle par dana saznala da je treci put produzio odmor, resila sam da ga promenim, jer nisam smela vise da cekam, iako nisam imala nikakve tegobe. Razmisljala sam o folnoj kiselini koju treba da pijem i pila sam folnak od 500mg, iz iskustva o prvoj trudnoci. Zakazala sam prvi pregled te sedmice, kad sam jednog popodneva prokrvavila vrlo oskudno. U pitanju je bila braonkasta krv. Odmah sam otisla kod dezurnog lekara, koja je pregledom ustanovila da postoji trudnoca, ali nije bila sigurna da li je trudnoca vitalna. Pregledala me je i sondom, ustanovila je trudnocu 6te nedelje, 4x6mm, bez vitalnih znaka. Uputila me je u bolnicu, gde je drugi ginekolog utvrdio da je u pitanju staro krvarenje, resio da mi prepise utrogestan, ali ultrazvukom nije mogao uopste da konstatuje trudnocu. Cak ni sondom. Onda je dosao drugi iskusniji lekar, sondom ustanovio trudnocu 6te nedelje, sa embrionalnim ehom, bez srcanih radnji. Konstatovali su da treba da se uradi revizija. Ostala sam u bolnici. Sutradan je uradjena revizija. Tesko mi je dosta. Krivim sebe u nekim trenucima, jer sam tih poslednjih dana, radila malo teze kucne poslove, kupala se u bazenu (sumljala na hlor iz bazena)… Pitam se do koje nedelje trudnoce moze da se razvije srcana radnja ploda. U dilemi sam, krivo mi je ako je plod mogao da se razvije. Kod prve trudnoce, srcana radnja se kasno pokazala. Pri prvom pregledu to je bio anehogeni mesak, ali za 10ak dana, pojavio se eho i srcana radnja. Pitam se, da smo malo sacekali, mozda bi se pojavio i eho kod ove trudnoce. S obzirom, da su trudnocu jedva ultrazvukom pronasli, tek sondom, znaci da je bila mala trudnoca. Po mom proracunu, posto tacno znam datum zaceca, u pitanju je bila trudnoca od 5 nedelja i 4 dana. Da li je bilo rano za bilo kakvu dalju prognozu i reakciju… Lekari ne mogu da mi kazu da li je uopste bilo srcane radnje pa je ona stala, s obzirom da nisam imala nijedan pregled pre toga…Molim vas, umirite moju savest…Sta vi mislite o svemu tome…

 2. Poštovana,
  stanje kao kod Vas se često dešava i završava na opisani način. U tom slučaju ni Vi ni doktor niste ništa mogli da uradite da spasite situaciju.
  Uzroci takvog stanja su obicno geneske promjene na spermatozoidu ili jajnoj stanici, određeni hormonalni poremećaji u datom trenutku, neke zarazne bolesti, zračenje itd…

  Lijep pozdrav

 3. ko prvo veliki pozdrav da vas i unapred vam hvala .Ja sam sa in vitro oplodnja od prv put ostala trudna jer kako mije reako dr. da imam dosta dobrih janjih celija ito od visokok kvaliteta inaku imam 44 godina i u 8 nedelji prokrvarila sam jedan kap krvi i odma otisla u bolnici i rekli sumi da srce bebi ne radi i moram abrtus napraviti i sad mi nije jasno na sve preglede je s ve bilo okey i jos neznam sto je bilo sto nije bebe imao srceva areitmija dr. kaze nije imao dovljno kislorod recitemi molim vas koji analize sad da napravim jer imam tri zamrzle embrione i za nekoliko mesec a idem opet na in vitro oplodnja i recite sto je bilo problem sto je doslo do sponatanog abrtusa. puno vam hvala

 4. molim vas da mi odgovorite naime bila sam po proracunima 12 nedelja trudnoce i otisla sam na screening test i tad mi je ustanovljeno da mi je plod uginuo osecala sam se uzasno nisam imala nikakve simptome ali cetiri ned. pre toga imala sam tackasto krvarenje i otisla sam kod doktora koji je rekao da je sve u redu ali dao mi je ustrogen koji nisam pila s obzirom da on nije bio moj izabrani lekar nego sam htela da pitam mog doktora i eto sad se plasim da sam ja kriva jer nisam pila taj lek recite mi sta moze biti uzrok misseda hvala vam unapred

 5. Poštovana,
  tablete koje ste dobili a niste pili nikako nisu mogle uticati na nastalo stanje. Jednostavno i da ste pili tablete ishod bi bio isti.
  Missed abortion se moze desiti svakom i gotovo se ne moze sprijeciti.

  L.P.

 6. mnogo vam hvala na odgovoru mnogo ste mi olaksali jer sam krivila sebe u toj situaciji mozete li mi reci koji uzrok misseda moze biti i kad mogu planirati sledecu trudnocu plasim se da mi se to opet ne desi. unapred zahvalna

 7. dobro vece zanima me da li za pobacaj moze biti zbog genetskog materijala roditelja u ranoj trudnoci

 8. Zdravo,ja sam imala missed ab,tj kiretazu sam imala per 8 dana,jos sveze,radila sam je sa totalnom anestezijom nista nisam ni videla ni oseteila,medjutim posle kiretaze ja sam samo malo krvarila to vece i nisam vise skoro nikako,medjutim pojavilo mi se juce malo krvarenje,isla sam na kontrolu doktor mi je dao dve inekcije za skupljanje materice i rekao mi da moram jos da krvarim,pa sam se bas zabrinula,imam opet kontrolu za 7 dana.Pozzz

 9. molim vas da mi odg. zadnja menstuacija mi je bila 9.11.2012 na prvi ultrazvucni pregled otisla sam 27.12 i doktorica je ustanovila trudnocu od 6 nedelja i sest dana i ustanovila je da je sve u redu,par dana pre prvog uz.pojavila mi se mala braonkasata mrlja odma sam se obratila dokorici koja mi je prepisala utrogestan bez pregleda.sledeci ultrazvuk mi je zakazala 16.01.2013. na tom pregledu saopstava mi da ne vidi plod i upucuje me na betaniju gde sam dobila dg. Missed ab hebd X.. uz nalaz uteerus u AVF,u cavumu uterusa jasno vidljiv GM, eho ploda se ne registruje…pa su mi zakazali evakuacionu kriretazu.. MOJE JE PITANJE JE KAKO JE MOGUCE DA SE PLOD NE VIDI,KAD NEMAM BOLOVE NITI KRVARENJA..STA JE RAZLOG TOGA?

 10. Stanje o kome govorite je veoma cesto. Veliki broj trudnoca nazalost zavrsava na takav nacin u ranom stadiju. Uzroci su mnogobrojni.

  Pozz

 11. Poslednja menstruacija 01.06.2013. Znači trebala sam da dobijem 01.07.2013. kako mi je kasnila, otišla sam i u apoteci kupila test, koji je pokazao da je pozitivan. 12.07. 2013. sam zakazala pregled na privatnoj klinici i doktor je tada potvrdio da se radi o trudnoći, gesticioni mehur 7,9 mm postoji ali sfp se još ne vizualizuje. Zakazuje mi kontrolu za tri dana tj. 15.07.2013.Ja mu govorim da mi pojavio baš tog dana braonkasti trag, našta on kaže da nije ništa strašno. Odlazim 15.07.2013. i doktor je na odmoru , pregleda me njegova majka doktorka i kaže da je sve u redu, gesticioni mehur 9,8mm Eho ploda i zakazuje mi pregled za 19.07.2013.Odlazim i govorim joj da mi se i dalje nazire braonkasti trag koji nije uopšte obilan. Ona me pregleda i kaže da nije ništa već da je to vaginalni sekret. Uradi mi uz. vaginalnom sondom i kaže da nema ničega u gesticionom mehuru(14,7mm) tj. plod se ne razvija i da ću najverovatnije da dobijem i da će plod otići sam od sebe, tako da ne treba da se radi kiretaža.Malo je reći da sam bila šokirana. To curkanje je trajalo još tog dana 19.07. i pveć sutradan je prestalo. Kako se ništa nije dešavalo a ja sam još osećala simptome trudnoće, tj. blagu mučninu i bolove u grudima odlazim kod drugog doktora 23.07. i on mi čestita, kaže postaćete mama, plod je u redu, ima srčanog ritma i sve je u najboljem redu. Zakazuje mi pregled za 03.08.2013. odlazim na pregled i tako primećujem opet dve, tri tačkice braonkaste na vešu.Govorim mu za to a on mi kaže da su to banalne stvari. Pregleda me uz. vaginalnom sondom i kaže ima ploda ali nema srčanog ritma. Uspaničeno pitam pa kako je to moguće kad je pre 10 dana sve bilo u redu.Kaže da bi trebalo uraditi kiretažu ali za svaki slučaj da uradim beta HCG, rezultat je gotov danas i njegova vrednost je 16 816. Javila sam mu danas rezultat i on kaže da dođem sutra u 12 da me pogleda. Više ni sama ne znam šta da mislim i ako je nema srčanog ritma, zašto je tražio beta HCG?
  Postoji li mogućnost da je neka greška i još uvek ima nade?

 12. Veliki pozdrav,15 maja imala sam missed ab.Sad sam i treci put dobila mens.Zanima me kada mogu poceti sa iducom trudnocom.A moja dokt.gin.mi je rekla da cekam 5-6mj.Hvala…

 13. Postovanje,
  Dijagnoza missed ab ,6 nedjelja.
  Krvarenje vec 3 dana malo jace sa malim krvnim ugruscima.Ginekolog koji mi vodi trudnocu me poslao na kiretazu danas ali su me vratili kuci zbog krvne grupe odnosno treba im novija kartica nisu mi priznali staru.Rekli su mi da dodjem u ponedjeljak znaci za dva dana.Da li da cekam ili da idem gdje privatno jer krvarim(u uterusu je prisutna vrecica i plod ali bez srcane akcije?

 14. Molim vas recite mi da li je normalno da mi zakazu kiretazu posle sedam dana? S obzirom da su mi otkrili u 12toj nedelji prestanak rada srca koji se po njihovoj proceni dogodio u 9 nedelji trudnoće…. Imam jaka bolove i slabo krvarenje…

1 Trackback / Pingback

 1. Koagulopatije u akušerstvu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.