Bijeli luk u medicini

bijeli luk

Bijeli luk
Bijeli luk

Naučnici su otkrili zašto konzumiranje bijelog luka održava zdravlje srca. Kljuc je u alicinu, materiji odgovornoj za ozloglašeni sumporni zadah, kaze se u studiji tima sa Sveucilišta Alabama. Alicin se razgraduje na manje sastojke koji reagiraju sa crvenim krvnim zrncima i stvaraju spoj koji opušta krvne žile i omogucava dobar protok krvi. Osim toga, smanjuje pritisak i omogucava da se putem krvi prenosi više kisika do organa, te tako olakšava rad srca. Oprezni trebamo biti samo sa koncentratima bijelog luka koji se prodaju u ljekarnama. Prevelike doze mogle bi da prorijediti krv i uticu na krvarenje.

Za šta se upotrebljava beli luk?

Narodno iskustvo i naučna istraživanja se podudaraju u tvrdnjama da bijeli luk djeluje protiv bakterija, gljivica, parazita, smanjuje masti u krvi, sprečava suženje krvnih sudova (aterosklerozu), snižava krvni pritisak.

Upotreba bijelog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja, tako što smanjuje povišen holesterol, smanjuje povećan LDL-loš holesterol, smanjuje slijepljivanje krvnih ćelija i sprečava nastanak tromba, smanjuje povećan krvni pritisak. Utiče i na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C-reaktivnog proteina. Bijeli luk sprečava prehladu i koristi se u njenom liječenju, a njegova efikasnost kod prehlade je i naučno potvrđena.

U kojim slučajevima se ne smije koristiti bijeli luk?

Osobe koje imaju povećanu sklonost krvarenju, ne treba da uzimaju velike količine bijelog luka. Za svaki slučaj ne konzumirajte bijeli luk par dana prije hirurških intervencija.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primjeni bijelog luka?

U literaturi su opisani slučajevi pojave alergije na bijeli luk, stomačnih iritacija, žgaravice, muke… Miris koji karakteriše bijeli luk, zadržava se dugo posle konzumiranja luka, a odaje se dahom i preko kože.

Sa kojim lijekovima istovremeno ne treba primjenjivati bijeli luk?

Kod istovremene upotrebe bijelog luka sa izoniazidom, nekim antiviroticima, oralnim kontraceptivima može doći do smanjenja koncentracije ovih lijekova u plazmi. Bijeli luk djeluje antikoagulantno, pa kod istovremene primjene sa velikim dozama antikoagulanasa može dovesti do krvarenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.