DASH dijeta

DASH dijeta
DASH dijeta

Dijeta DASH, bogata povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim mliječnim proizvodima, proglašena je najboljom od svih dijeta petu godinu zaredom, nadmašivši dijetu Weight Watchers i mediteransku dijetu.

DASH dijetu, smišljenu za smanjenje krvnog pritiska bez lijekova, odabrala je grupa zdravstvenih stručnjaka kao najbolju dijabetičarsku dijetu i najbolji plan zdrave prehrane.

“DASH dijeta sveukupno je naša najbolja dijeta vec pet godina, a ovo je peta godina da ocjenjujemo i rangiramo dijete”, rekla je urednica rubrike zdravlja i wellnessa U.S. News & World Reporta Angela Haupt.

“Stručnjaci, koji za nas rangiraju dijete, kažu da je dobra za liniju uz to što je dobra za krvni pritisak jer je tako razumna i uravnotežena”, dodala je ona u intervjuu.

DASH dijetom se preporuča  svakodnevno konzumiranje voća i povrća, žitarica i mliječnih proizvoda koji se mogu smatrati i temeljem ove prehrane. Za mlijeko i mliječne proizvode (jogurt, kefir, kiselo mlijeko) treba koristiti one sa smanjenim udjelom masnoće u količini od 2 do 3 porcije dnevno.

Dnevna preporuka za voće i povrće je 8 do 10 porcija, dok je za žitarice 7 do 8 porcija. Voće se jede većinom svježe, ali se mogu konzumirati i kompoti bez dodanog šećera i suho voće poput šljiva, marelica, smokava.

Također, preporuke DASH dijete odnose se na smanjen unos  zasićenih masnih kiselina tako da se iz jelovnika izbaci kako masno meso tako i masni proizvodi . Kao izvor proteina u prehrani preporučuje se perad, riba, plodovi mora (plodove mora ipak treba ograničiti zbog visoke količine holesterola koji sadrže), nemasni sirevi, jaja (bjelanjak, budući je žutanjak bogat kolesterolom) i mahunarke, posebno soja i proizvodi od soje.

TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) dijeta, smišljena za smanjenje nivoa holesterola, zauzela je drugo mjesto u kategoriji sveukupno najbolje, slijede mediteranska dijeta, Weight Watchers i Mayo Clinic dijeta, obje na trećem mjestu.

Weight Watchers je zadržao prvo mjesto kao najbolja dijeta za gubljenje težine, a slijedi niskokalorična dijeta HMR (Healthy Management Resources) sa zamjenskim obročnim planom.

Na suprotnoj strani ljestvice nalaze su Paleo dijeta usredotočena na meso, ribu i povrće, i na posljednjem mjestu Dukanova dijeta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.