Akutna krvarenja iz jajnika

ovarium
ovarium

ovarium
ovarium

Ima  veliku sličnost kliničke slike sa rupturom jajovoda kod vanmaterične trudnoće. Već pri običnoj ovulaciji nastaje minimalno krvarenje u trbušnu duplju i ono je bez posebnog kliničkog značaja. Pri nešto većem, ali klinički beznačajnom izlivanju krvi iz prsnutog De-Graffovog folikula u duplju male karlice mogu se javiti izvjesni nekarakteristični neugodni simptomi u vidu osjećaja napetosti, tištanja i bolova. Desi li se da pri ovulaciji prsne neki jači krvni sud, izlivanje krvi u peritonealnu duplju postaje obilnije, a izlivena krv sakuplja se iza uterusa u Duglasovom prostom, dajući kliničku sliku intraabdominalnog krvarenja sličnu onoj koja se viđa pri rupturi jajovoda kod tubarne trudnoće. Sličnu kliničku sliku daje, ako je obilnije, i krvarenje iz prsnutog žutog tjela ili prskanje luteinske ili folikulinske ciste jajnika.

Za razliku od stanja kod rupture jajovoda, kod svih ovih krvarenja u anamnezi nedostaje izostanak menstruacije i nema povremenih grčevitih, slabijih ili jačih, bolova s jedne strane abdomena. Izliv krvi je sporiji i postepeniji, a količina izlivene krvi je manja, pa se i klinička slika sporije razvija, a znaci kolapsa, iako je i ovdje u pitanju akutni abdomen, slabije su izraženi.

Dijagnozna zna biti prilično teška no, na kraju to nije ni naročito važno, jer je terapija i kod ovog, kao i kod drugih stanja koja se ubrajaju u akutni abdomen, operativna, pri čemu se po laparotomiji zbrine ili odstrani uzrok krvarenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.