Konjuktivitisi alergiskog porijekla

CONJUNCTIVITIS ALLERGICA

CONJUNCTIVITIS ALLERGICA

CONJUNCTIVITIS ALLERGICA
CONJUNCTIVITIS ALLERGICA

Upala nastaje akutno i često je udružena s astmom i rinitisom. Ovu alergijsku upalu mogu izazvati mnogi alergeni. Bolest počinje naglo uz osjećaj grebanja, peckanja, stranog tijela i podražajnih simptoma (blefarospazam, fotofobija, epifora).

Konjunktiva je hiperemična sa seromukoznom sekrecijom. Kod liječenja potrebno je otkriti alergen ili izazvati desenzibilizaciju organizma, a lokalno se primjenjuju steroidne kapi i masti.

CONJUNCTIVITIS VERNALIS – PRIMAVERILIS (PROLJETNI KATAR)

To je hronična, bilateralna, recidivirajuća upala konjunktive koja se obično javlja s proljeća. Počinje prije desete godine, češće kod muške djece i traje 4 do 10 godina.

Papilarna formana konjunktivi gornjeg tarzusa vidljiva je tvrda poput hrskavice papilama hipertrofija koja ne prelazi na konjunktivu prelazne brazde. Konjunktiva ima izgled kaldrme i mliječno je ružičaste boje. Od podražajnih znakova prisutna je epifora.

Limbrana forma – rjeđa, ali češća kod crnaca – nalazi se na limbusu kao želatinozna infiltracija. Trokutasteg je izgleda u području otvora kapaka, a nekada bedemasto uokviruje limbus korneje. Prisutna je sektorasta ili perikornealna injekcija kao i površne krvne žile na periferije korneje.

Nekada se mogu javiti Trantasove mrlje (degeneracija epitelnih stanica na periferiji korneje), zatim punktiformne epitelne erozije i plitke ulceracije u gornjoj trećini korneje.

U liječenju daju se vazokonstriktori i steroidni preparati. Uz to se može uraditi i hirurška ekscizija papila i površna keratotomija.

KERATOCONJUNCTIVITIS ECZEMATOSA

To je alergijska bolest koja se u početku javlja kao conjunctivitis phlyctenulosa sa razvojem fliktena na limbusu korneje. Od ovog oblika upale najčešće obolijevaju djeca školskog uzrasta. Nekada ta djeca mogu imati i skrofulozne promjene na koži lica, vrata ili ekcematozne promjene u okolini očiju, usta i nosa.

Radi se o alergijskoj manifestaciji na oku koji je jednom inficiran tuberkulozom i osjetljiv je na ponovno unošenje specifičnog, a nekada i nespecifičnog alergena.

Djeca nisu aktivni tuberkulozni bolesnici i tu je konsolidiran primarni afekt na plućima, a ovo je odgovor alergijski promijenjenog stanja organizma nakon invazije tbc uzročnika.

Pošto se obično radi o djeci s limfatičnom dijatezom sa povišenom osjetljivošću kože i sluznica, pod nepovoljnim uvjetima, oni su odličan teren za razvoj bolesti. Pored ovih endogenih faktora, mogu im se pridružiti i egzogeni egzistirajući faktori, koji dovode do ove forme upale konjunktive, a to su nečistoća, ekcemi kože i lica te uši, zatim loša i siromašna ishrana vitaminima, prehlada, vlažni stanovi i utjecaj godišnjeg doba jer se oboljenje najčešće javlja s proljeća i jeseni.

U kliničkoj slici pored upala konjunktive očne jabučice, javlja se žućkasti subepitelijalni čvorić, veličine 1-3 mm na limbusu ili konjunktivi sa sektorastom konjunktivalnom injekcijom. Može ih biti više, nekada možemo imati cijeli prsten sitnih čvorića oko limbusa.

Prisutna je jaka fotofobija i epifora tako da dijete skoro ne otvara kapke. Koža lica je edematozna i odebljala s ekcematoznim promjenama i ragadama.

Obično su prve fliktene smještene uz limbus, a kod recidiva možemo ih naći i na bulbarnoj konjunktivi, dok su na konjunktivi tarzusa rijetkost.

Fliktena se u toku 7-14 dana resorbira sa egzulceracijom ili bez i dok

  • fliktene na konjunktivi ne ostavljaju promjene, dotle
  • fliktene na limbusu korneje uvijek završavaju ožiljnim promjenama.

Liječenje je opće i lokalno. Od opće terapije daju se roborancija i vitamini. Potrebno je poboljšati ishranu i higijenske navike djeteta. Lokalna terapije se sastoji u davanju steroidnih preparata s antibioticima zbog sekundarne infekcije u vidu kapi i masti 3-4xdnevno. Uz ovo savjetuje se zbog fotofobije i nošenje tamnih naočara. Promjene na kornei se liječe kao i ostale upale korneje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.