Ispitivanje prirodnog i fokalnog osvjetljenja

Očni pregled
Očni pregled

Oko možemo pregledati pri difuznom ili fokalnom osvjetljenju, sa upotrebom optičkih pomagala ili bez njih.

Dovoljno jako osvjetljenje je stanje bez kojeg nema dobrog oftalmološkog pregleda. Prirodno osvjetljenje može biti nekada dovoljno jako da se grubi pregled i inspekcija izvrši preko dana pri difuznoj rasvjeti. Bolesnika okrenemo prema prozoru gdje je stavljeno po mogućnosti mliječno staklo. Kod toga se možemo služiti određenim pomagalima (monokularna ili binokularna lupa). Međutim, mnogo se češće pregled vrši uz pomoć umjetnog izvora svjetla (Fuchsova lampa) ili manje baterijske svjetiljke.

Pomoću jedne lupe možemo svjetlosne zrake sa električne žarulje ili baterijskog izvora skupiti u fokus i na taj način još više pojačati osvjetljenje i vidjeti i sitnije promjena na oku. Ovakav način rasvjete nazivamo fokalnom rasvjetom.

Danas najbolji način pregleda prednjeg segmenta oka omogućen je pregledom na binokularnom biomikroskopu sa procjepnim svjetlom. Na njemu razlikujemo izvor svjetlosti koji šalje svjetlost kroz sklop leća do mehanizma za procjepnu svjetlost s mogućnostima podešavanja procjepne svjetlosti u svim smjerovima. Uz to postoje dodaci sa različitim filterima kao i aplanacioni tonometar. Zraka se usmjerava u oko preko jednog ogledala tako da se fokusira upravo na oku. Osnovna namjena joj je pregled prednjeg segmenta oka, ali može poslužiti i za pregled stražnjeg segmenta oka dodatkom posebnih leća (“drei Spiegel”). Pomoću ovog aparata moguće je pregledati korneu i uz povratno (indirektno) svjetlo kao i pri reflektiranoj sici (spekularna mikroskopija za pregled nevidljivog endotela korneje).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.