Nada za HIV oboljele

Nada za HIV oboljele
Nada za HIV oboljele
Nada za HIV oboljele
Nada za HIV oboljele

Proširujući ranije istraživanje, koje je pokazalo da se ljudske matične ćelije mogu modificirati tako da se bore protiv HIV-a, tim naučnika sa Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu (UCLA) je demonstrirao da ove ćelije mogu napasti ćelije zaražene HIV-om u živom organizmu.

Naučno istraživanje, koje je objavljeno u časopisu PloS Pathogens, je prvi put pokazalo da su matične ćelije, koje su modifikovane u imunološke ćelije, efikasne u suzbijanju virusa u živom tkivu kod životinja.

”Vjerujemo da će ovo istraživanje postaviti temelje za potencijalno korištenje ove vrste pristupa u borbi protiv infekcija HIV-om kod zaraženih osoba”, izjavio je Scott G. Kitchen, vođa istraživanja.

Naučnici su naveli i jednu slabost ovog pristupa. Ljudske imunološke ćelije su se sporije rekonstruisale u miševima nego što bi to bio slučaj u ljudskom tijelu. Kao rezultat, imunološki sistem miševa nije bio u potpunosti rekonstruisan. Zbog toga je virus HIV-a sporije mutirao u miševima nego što je slučaj sa ljudima, prenosi Science Daily.

”Vjerujemo da je ovo prvi korak u razvijanju agresivnijeg pristupa u borbi protiv HIV-a”, rekao je Kitchen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.