Njega kože kod bebe

Njega kože kod bebe
Njega kože kod bebe
Njega kože kod bebe
Njega kože kod bebe

Koža je najveći organ čovječijeg tijela. Njena ukupna površna iznosi 1,5 – 2m². To je organ koji ima mnogobrojne funkcije koje su za održavanje života vrlo značajne.

Koža sadrži različite kožne adnekse – nokti, kosa, kožne, lojne i znojne žlijezde. U koži su zastupljeni različiti funkcionalni i koordinacioni sistemi organizma. Koža sadrži komponente odbrambenog imunološkog sistema koji uklanja strane materije: makrofage (fagocitoza), mastocite (upala) i Langerhansove ćelije i limfocite. Krvni sudovi u koži su arterije, vene, kapilari i limfni sudovi. Nervni sistem u koži pretežno je zastupljen senzitivnim i autonomnim vlaknima. Senzitivna vlakna prenose osjećaj dodira, boli, svraba, temperature i pritiska prema CNS-u. Autonomna vlakna (simpatikus) inervišu krvne sudove i adnekse. Motorina vlakna pokreću mimičku muskulaturu lica.

Funkcije kože

  • zaštitna funkcija (ogleda se u zaštiti od različitih agenasa – mehaničkih toplotnih, aktiničkih, hemijskih, bioloških)
  • senzitivna funkcija (bogato razvijena mreža nervnih vlakana i specijalnih nervnih tijelašaca)
  • sekretorna funkcija (lojne i znojne žlijezde)
  • ekskretorna funkcija (izlučivanje žlijezda kože preko kojih se organizam oslobađa od nekih štetnih materija)
  • termoregulaciona funkcija (sistemom krvnih sudova, znojenjem, isparavanjem)
  • enzimska aktivnost (obnavljajnje epiderma, sinteza melanina i vitamina D)
  • resorptivna funkcija
  • imunobiološka svojstva

Koža djeteta, a naročito odojčeta i novorođenčeta, se višestruko razlikuje od kože odraslih u fiziološkom i histološkom pogledu. Tanja je, manje dlakava, manje keratinizovana i propustljivija za razne supstance. Rožnati sloj je tanak i do šest godina nema kompletnu funkciju. Znojne žlijezde su mnogobrojne, nježne sa slabom funkcijom, naročito prvih nedelja života, tako da se ne može regulisati temperatura putem znojenja. Lojne žlijezde su, takođe, u prvom mjesecu života slabo razvijene.

Pored toga, koža bebe je od inficiranja prirodno zaštićena mnogim faktorima.

Barijerom rožnatog sloja, neprestanom deskvamacijom kojom mehanički otklanja mikroorganizme, kiselošću svoje površine, pH kože je manja na glatkim površinama, a veća u naborima.

Preparati za čišćenje dječje kože imaju zadatak da uklone nečistoće i izlučevine tijela, patogene mikroorganizme i ostatke kozmetičkih preparata sa površine kože.

Tradicionalan stav da novorođenče treba kupati svaki dan danas je napušten, pa se roditeljima preporučuje da svaki dan peru samo intimne zone, a da se koža prebriše vlažnom pelenom ili peškirom.

Poslije kupanja bebu treba obavezno namazati nekim hidrantnim preparatom (to je najčešće mlijeko), a najbolji su oni koji sadrže ureu. Preparati za njegu dječje kože obezbjeđuju koži dovoljnu količinu lipida koji su odstranjeni tokom kupanja, održavaju kožu vlažnom, smanjuju trenje i štite je od nečistoća. Zaštitni preparati mogu da štite kožu djece od djelovanja urina i fecesa, od štetnog djelovanja sunca, od uboda insekata.

Njega i zaštita kože djeteta ne razlikuje se mnogo. Ranjivija je, ali i izlječenje je kod djeteta mnogo brže. Njega mora da se prilagodi starosti djeteta, a nekada i tipu kože. Savremena sredstva za higijenu i njegu posebno su formulisana i sa najvećom brižnošću prilagođena osjetljivoj koži bebe, imajući u vidu osnovne principe njege beba – čišćenje i zaštitu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.