Dijagnosticiranje dijabetesa putem daha pacijenta

Dijabetes
Dijabetes

Osobe sa dijabetesom tipa 1, koji se obično otkriva kod djece i tinejdžera, moraju da uzimaju injekcije insulina i prate svoju ishranu da bi održavali uravnoteženi nivo šećera u krvi.

Da bi se ustanovila bolest neophodno je uzimanje uzoraka krvi, ali nedavno su istraživači u Velikoj Britaniji razvili jednostavan, neinvazivni početni test za koji je potreban samo jedan dah pacijenta.

Procjenjuje se da se svake godine kod oko 80 hiljada djece razvije dijabetes tipa 1. Autoimuna bolest može da bude smrtonosna ako se ne liječi i zato je rano otkrivanje veoma važno. Jedan od sporednih efekata dijabetesa je neprijatan slatkasti zadah, koji je izazvan posebno vrstom ketona koji se nagomilava u tijelu, a zove se aceton.

Britanski istraživači kažu da su razvili portabl aparat za analizu daha koji može da otkrije čak i malu količinu acetona u dahu pacijenta.

Direktor medicinske dijagnostike na univerzitetu Oksford Ijan Kempbel kaže da to nije jednostavan zadatak, jer dah sadrži molekule miliona sastojaka, dok ovaj test zahtjeva prepoznavanje samo jednog od njih.

“Ono što radimo je da damo pacijentu da dune u aparat, zatim izdvojimo isparljiva organska jedinjenja koje želimo da izmjerimo, u ovom slucaju aceton, dok ostatak daha prolazi kroz uredaj”, objasnili su stručnjaci.

Zatim se oslobode molekuli koji interesuju doktore da bi mogli da izmjere vrijednosti.

Inače aparati za tu vrstu dijagnostike trenutno su glomazni, tako da istraživači kažu da bi novi aparat trebalo da bude spreman za ljekarske ordinacije u roku od godinu dana, a da bi još manja verzija za ličnu upotrebu mogla da bude dostupna kasnije.

Međutim, oni ističu da bi analizator daha trebalo da se koristi samo kao početni test, a da dijagnoza mora da bude potvrđena odgovarajućim testom krvi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.