Meningitis novorođenčeta

Meningitis
Meningitis

Infekcija moždanica i CNS-a u prvom mjesecu života, sa visokim mortalitetom i velikom učestalošću neuroloških sekvela kod preživjele djece. U većini slučajeva nastaje hematogenim širenjem patogenih mikroorganizama do moždanica i CNS-a, a kod novorođenčadi sa anomalijama (meningomijelokela) je moguća direktna inokulacija bakterija s kože. Najčešći uzročnici su streptokoke grupe B i gram negativni bacili (E. coli), zatim Listeria monocytogenes, a kod novorođenčadi sa anomalijama CNS-a i sa ugrađenim šantovima je češća stafilokokna bolest (Staphylococcus aureus i epidermidis).

Kliničke manifestacije su: nestabilna temperatura, letargija, razdražljivost, cerebralni plač (krik), apnea, konvulzije, povraćanje, izbočena fontanela. Dijagnoza se postiže na osnovu likvora (u likvoru se nađe proteinorahija i pleocitoza) i kulture liquora, uz radiološka ispitivanja (UZ glave, CT glave).

Terapija: optimalan izbor antibiotika je moguć samo na osnovu kulture i antibiograma. Mnogi centri preporučuju kombinaciju ampicilina i cefalosporina III generacije (cefotaxim, cefuroksim), zato što je penetracija aminoglikozida u likvor nedovoljna, u toku više sedmica. Potrebno je mjeriti obim glave te ponavljati UZ pregled, radi prevencije hidrocefalusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.