Embolia arteriae centralis retinae

okluzija
okluzija

OKLUZIJA CENTRALNE RETINALNE ARTERIJE (Embolia arteriae centralis retinae)

okluzija
okluzija

Centralna retinalna arterija je terminalna arterija i zato klinička slika njene okluzije nastaje naglo, iznenadnim gubitkom vida.

Na fundusu se vidi opsežni ishemični edem retine, mliječnobijele boje sa makularnim područjem koje je crveno “poput trešnje”. Arterije su jako uske, krvni stubac reduciran ili nedostaje, a u venama se može naći segmentirano strujanje krvi. Hemoragije su rijetke. Ukoliko je okludirana jedna od grana arterije centralis retinae, ova slika fundusa će se naći u sektoru koji ona vaskularizira, a bolesnici će imati ispad odgovarajućeg dijela vidnog polja. sa

Nakon nekoliko dana cirkulacija se uspostavlja, edem se postepeno povlači, ali zbog ireverzibilnog propadanja nervnih niti vidna funkcija je potpuno uništena. Nakon izvjesnog vremena, razvija se atrofija papile vidnog živca.

Etiologija okluzije centralne retinalne arterije je različita. To može biti spazam arterije, najčešće u predjelu laminae cribrosae i tada je prognoza najbolja. Uzrok može biti i prava embolija zbog ateromatoze arterije kod endocarditis lenta, raznih srčanih mana, masna embolija kod fraktura kostiju, kod poremećaja viskoziteta krvi, poremećaja koagulacije krvi itd.

Embolija centralne retinalne arterije spada u urgentna stanja u oftalmologiji jer se bolesniku objektivno može pomoći samo u prvih 30-40 minuta. Liječenje se sastoji u dilataciji okludiranog suda, kako bi se osigurao kontinuitet dotoka arterijske krvi u retinu. Ovo se najlakše postiže kod spazma arterije upotrebom vazodilatatora u obliku retrobulbarnih injekcija, infuzija, zajedno s antikoagulansima (complamin, redergin, trental, heparin), udisanjem amilnitrala. Masažom bulbusa ili punkcijom prednje sobice snižava se intraokularni tlak i postiže dilatacija arterije ex vacuo.

Nakon pružanja urgentne pomoći, provodi se etiolosko liječenje okluzije u saradnji sa internistom. Potrebno je regulirati arterijsku tenziju, faktore koagulacije, metabolizam masti, ugljičnih hidrata i eliminirati sve poznate riziko faktore koji mogu dovesti do ponavljanja spazma i okluzije arterije centralis retine. Ukoliko je arterija okludirana nekim drugim materijalom, izgledi za njenu brzu rekanalizaciju, čime bi se postigao funkcionalni uspjeh liječenja, su znatno slabiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.