Brokoli i karfiol liječe cističnu fibrozu!

Brokoli i karfiol liječe cističnu fibrozu
Brokoli i karfiol liječe cističnu fibrozu
Brokoli i karfiol liječe cističnu fibrozu
Brokoli i karfiol liječe cističnu fibrozu

Američki naučnici su otkrili kako bi prirodni antioksidans – tiocijanat, otkriven u određenom povrću, (brokoli i karfiol) mogao da liječi, pa čak i speči hronične probleme sa zdravljem.

Naučnici vjeruju kako cistična fibroza, dijabetes, bolesti srca i neurodegeneracija imaju, osim patnje i smrti koje uzrokuju, još nešto zajedničko. Naime, reč je o poremećajima zasnovanim na upali.

Čini se kako tiocijanat štiti ćelije od oštećenja koja se skupljaju tokom upalne reakcije organizma na infekcije i povrede.

“Tiocijanat štiti ćelije od potencijalno štetnih hemikalija – hidrogen peroksida i hipohlorita (aktivni sastojak otkriven u varikini). On se proizvodi u unutrašnjosti povrijeđenoog tjela ili kad se ono bori protiv infekcije. Pored toga, otkriveno je kako tiocijanat posebno štiti ćelije od oštećenja hipohloritom“, naglasili su istraživači.

Naučnici takođe ukazuju kako je tiocijanat moguće dobiti na prirodan način kroz ishranu bogatu povrćem iz porodice krstašica kao što je brokoli.

Šta se događa ako ne konzumiramo dovoljno tiocijanata kroz prehranu? Manjak antioksidansa uzrokuje dodatnu kolateralnu štetu ćelijama tokom perioda upale. To može pogoršati upalne bolesti i stvoriti predispoziciju za bolesti povezane s aktivnošću mijeloperoksidaze, uključujući aterosklerozu i dijabetes.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.