Savremeni tretman katarakte

Fakoemulzifikacija
Fakoemulzifikacija

Katarakta ili siva mrena je termin kojim označavamo zamućenje očnog sočiva nastalo pod dejstvom nekog od mnogobrojnih uzročnika. Najčešće mislimo na senilnu kataraktu, ali u praksi srećemo i druge vrste, kao što je kongenitalna, traumatska, metabolična i komplikovana katarakta. Bez obzira na uzrok zbog koga nastaje zamućenje sočiva, osnovni problem je gubitak vida kod ovih pacijenata, koji ukoliko se operacija ne izvrši na vrijeme može biti trajan. Na sreću, operacija katarakte se danas izvodi vrlo uspješno i pacijenti nakon brzog oporavka dobijaju vrlo kvalitetan vid.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine se pojave novih 5-10 miliona pacijenata sa kataraktom u svjetu. U principu operacija katarakte nije hitna i uvijek se radi planski i nakon zakazivanja. Vrijeme kada treba uraditi operaciju zavisi od procjene hirurga i subjektivnih potreba pacijenata.

Danas se katarakta operiše i u ranom stadijumu ukoliko pacijentova profesija ili njegove potrebe to zahtjevaju. Ne čeka se potpuno sazrijevanje katarakte, kao u periodu prije deset godina, kada su pacijenti operisani tek kada je došlo do potpunog gubitka vida.

Danas u svijetu i kod nas postoje mnogobrojni timovi istraživača koji se bave problemom katarakte.

Jedna grupa istraživača bavi se problemom kataraktogeneze, izučavanjem poremećaja biohemizma sočiva i nastojanjima da preventivno dijeluju na njen nastanak i progresiju. U praksi se primjenjuju različite kapi za spriječavanje i liječenje katarakti, ali s obzirom da su uzroci za nastanak katarakte mnogobrojni, za sada smo još daleko od nekog efikasnog lijeka u liječenju ove bolesti.

Druga, mnogobrojnija grupa istraživača bavi se izučavanjem i usavršavanjem tehnika operacija katarakte. Napretkom oftalmološke hirurgije svakodnevno se usavršava operacija katarakte, pri čemu se različitim tehnikama odstranjuje zamućeno sočivo.

Najsavremenija metoda operacije katarakte je ultrazvučna operacija ili fakoemulzifikacija. Ovom metodom se uz pomoć specijalne ultrazvučne sonde vrši usitnjavanje (fakoemulzifikacija), a zatim uklanjanje fragmenata iz oka. Kroz mali rez veličine 3mm se na kraju operacije implantira fleksibilno, silikonsko ili akrilno sočivo, koje ima izvaredne optičke karakteristike . Operacija traje 10-15 min. radi se u lokalnoj anesteziji i pacijenti nakon sat vremena mogu da idu svojoj kući. Zbog malog reza i primjene lokalne anestezije pacijenti se vrlo brzo oporavljaju i već poslije sedam dana mogu normalno da obavljaju sve aktivnosti. Ova tehnika operacije katarakte je predstavljala revoluciju u oftalmo hirurgiji jer je omogućila povećaje broja operacija, ali i mnogo kvalitetniji vid u odnosu na prethodne tehnike koje su primjenjivane. Današnji razvoj tehnike ove operacije se ogleda u nastojanju da se još više smanji operativni rez, na 1,2-2,0 mm što je i izvodljivo uz primjenu novih materjala i vrste sočiva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.