Novo upozorenje za natalizumab - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Natalizumab

Novo upozorenje za natalizumab

Novo upozorenje za natalizumab, monoklonsko protutijelo za multiplu sklerozu

U ponedjeljak je FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) izdala upozorenje za lijek natalizumab zbog dva nova slučaja progresivne multifokalne encefalopatije (PML), prijavljene u Europi kod bolesnika s multiplom sklerozom.
Bolesnici s multiplom sklerozom uzimali su natalizumab kao monoterapiju duže od godinu dana.

Ova nuspojava je već zabilježena kod bolesnika s multiplom sklerozom liječenih kombinacijom lijekova, ali nikada u slučaju monoterapije natalizumabom.

Do sada je natalizumabom liječeno 39000 osoba, a duže od godinu dana 12000.

U SAD-u nisu zabilježeni novi slučajevi PML-a. Lijek uzima više od 7500 bolesnika duže od godinu dana, a 3300 osoba duže od godinu i pol.

Natazilumab je prvo monoklonsko protutijelo odobreno u liječenju multiple skleroze. Natazilumab inhibira adheziju molekula na površini imunoloških stanica. Istraživači pretpostavljaju da natazimulab sprječava migraciju imunoloških stanica iz krvi u područje mozga i na taj način sprječava nastanak upale i potencijalno oštećenje živčanih vlakana.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>