Dijareja

Dijareja
Dijareja
Dijareja
Dijareja

Dijareja označava ubrzan prolaz himusa kroz crijeva pri čemu se podrazumjeva obavezno tečan sadržaj. Primarna promjena kod dijareje je pojačana eksudacija tečnosti u lumen crijeva, sekundarno je ubrzana peristaltika a tercijalno zbog dva prethodna uzroka dolazi do smanjene resorpcija. Uzroci se dijele u dvije glavne grupe: Funkcionalni i Organski.

Funkcionalni uzroci dijareje

Najčešće se događa da je lučenje u gornjim partijama tankog crijeva nedovoljno bilo da se primarno manje luči soka ili je previše hrane tako da je hrana nedovoljno provarena. U nižim partijama tankog crijeva i u debelom crijevu neprovarena hrana podliježe procesu truljenja pri čemu se stvaraju materije koje nadražuju zid crijeva izazivajući pojačano lučenje tekućine u lumen, pojačanu peristaltiku i time stvoriti proljev.

Nije potrebno da nedostaju sve tri grupe enzima nego je potrebno nedovoljno varenje samo jedne vrste hrane da bi se ovo dogodilo.

Dakle osnova funkcionalnih dijareja su dispepsije pa prema tri vrste enzima imamo i tri vrste dispepsija koje uzrokuju dijareje:

 • dispepsija truljenja
 • dispepsija vrenja
 • dispepsija lipolize

Dispepsija truljenja

Premala sekrecija proteolitičkih enzima ili bakterijska infekcija dovodi do truljnja proteina u crijevima pri čemu se oslobađaju produkti truljenja (skatol, indol, kadaverin, SH, CH4, NH3). Stolica je tamnosmeđa i zaudara na trulež. Fizikalnim pregledom nalazimo meteorizam i nadutost. Pregledom stolice nalazimo nerazgrađena mišićna vlakna.

Dispepsija vrenja

Kod nedovoljnog lučenja glikolitičkih enzima, u crijevima dolazi do pojave vrenja pod djelovanjem bakterija pa se oslobađaju materije koje nadražajno djeluju na crijeva: sirćetna kiselina, mliječna i ugljična, niže masne kiseline.

Stolice su oštrog mirisa, tečne, pjenušave. Nalazimo skrob u njima kao dokaz da se radi o dispepsiji vrenja.

Dispepsija masti

Stolice su masne.

Endokrini uzroci dijareja

 • Hipertireoza – pojačava se osjetljivost na parasimpatičke nadražaje u crijevima
 • Insuficijencija nadbubrega – smanjenje lučenja hormona kore nadbubrega smanjuje se resorpcija holesterola.

Psihološke dijareje

Nastaju prilikom doživljaja različitih neugodnih stanja, kao što su strah itd.

Bolesti drugih organa

Pojavljuje se i kod povšenog arterijskog pritiska u bolestima srca kada je taj pritisak odgovoran za povišenu eksudaciju tečnosti.

Organske dijareje

Osnova je oštećenje crijevnog zida što uzrokuje smanjenu resorptivnu površinu. Oštećen crijevni zid je povišeno osjetljiv na nadražaje različitih materija koje izazivaju povišenu eksudaciju tečnosti i pojačanu peristaltiku.

Pošto su organska oštećenja u zidu crijeva vrlo je česta pojava krvarenje i tako se javlja krvava stolica. Pojavljuje se kod bakterijskih infekcija, parazitiarnih infekcija, trovanja egozogenim a i endogenim toksinima ili kao posljedica reakcija antigen antitjelo.

Posljedice i opasnosti dijareje

Povišen gubitak vode preko fekalija, a sa vodom odlaze i minerali pa nastaje opasnost od dehidratacije. Kod težih oštećenja možemo gubiti plazmu; plazmoreja. Takodje se gubi bazna rezerva organizma jer se gubi tekućina iz crijeva (kod povraćanja gubi se kiselina iz želuca).

Terapija

 • Nadoknada vode i elektrolita je na prvom mjestu, prije svega zbog spriječavanja razvoja hipovolemijskog šoka. Mogu se koristiti različiti infuzioni rastvori: 0,9% NaCl, Ringerov rastvor, Ringer laktat, 0,9%NaCl + 5% glikoza, NaCl+NaHCO3 (2:1), DACCArastvor 5g NaCl+4g NaHCO3 + Ig KCI. Brzina davanja infuzionih rastvora zavisi od visine arterijskog pritiska i pulsa (frekvenca i kvalitet).
 • Crevni antiseptici (Enterofuryl). Mogu se dati kod svih neinvazivnih crijevnih infekcija jer se patogeni agens nalazi na površini crijevnog epitela.
 • Antibiotici se izbjegavaju jer povećavaju rizik od razvoja kliconoštva. Daju se kod invazivnih infekcija djeci predškolskog uzrasta, populaciji starijoj od 60 godina, imunokompromitovanim osobama i u zavisnosti od težine kliničke slike po obavljenoj rehidrataciji.
 • Antiperistaltična sredstva ne treba davati jer se sa usporavanjem crijevne peristaltike patogeni agensi duže zadržavaju u digestivnom traktu, povećavajući rizik od razvoja komplikacija i kliconoštva.
 • Antiemetici se daju kod neinvazivnih infekcija tek kada u povraćenom sadržaju više nema sumnjive hrane, a kod invazivnih infekcija je kontaminirana hrana odavno izašla iz digestivnog trakta te se antiemetici mogu dati odmah.
 • Sredstva protiv bolova se ne daju nikada, jer nijedna nekomplikovana crijevna infekcija ne daje tako jake bolove. Jaki bolovi označavaju hiruršku komplikaciju.
 • Probiotici se daju zajedno sa antibioticima kod invazivnih infekcija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.