Povećan broj intervencija Hitne pomoći

Javni zavod za hitnu medicinsku pomoć
Javni zavod za hitnu medicinsku pomoć
Javni zavod za hitnu medicinsku pomoć
Javni zavod za hitnu medicinsku pomoć

S obzirom na neobične vremenske uvjete za ovo doba godine te konstantne oscilacije temperature, sve više građana osjeća zdravstvene tegobe. Javni zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo radi punom parom. Sve ekipe su na terenu, a povećan je broj pacijenata koji dolaze da zatraže pomoć.

“Žale se na vrtoglavicu, mučninu, glavobolju, povišen pritisak i otežano disanje. Broj pacijenata je veoma povećan i tako je već nekoliko dana”, rekla je za Klix.ba prim.dr. Ružica Mitić.

Posljedice promjene vremenskih uvjeta posebno osjećaju starije osobe, hronični bolesnici, astmatičari te osobe koje imaju srčanih problema. Kako je prim.dr. Mitić rekla, problem je to što pacijenti u ovakvim uvjetima povećaju sami sebi doze terapije što uzrokuje i dodatne zdravstvene probleme.

“Apelujemo da koriste terapiju onako kako im je propisana i da nipošto ne uzimaju veće doze. Ukoliko im to ne pomaže neka se obrate ljekaru. Također, preporučujemo smanjenu fizičku aktivnost i boravak vani ukoliko osjećaju tegobe”, dodala je prim. dr. Mitić.

Izvor: klix

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.