Prerani ulazak u pubertet povezan sa određenim oboljenjima

Pubertet
Pubertet

Istraživanja su pokazala kako je rizik od razvijanja određenih bolesti kod žena, poput dijabetesa tipa 2, pretilosti, srčanih oboljenja kao i karcinoma dojke, povezan s preranim ulaskom u pubertet.

Prerani ulazak u pubertet inidikator je povećanog rizika od obolijevanja kod žena, a osobito od karcinoma dojke u slučajevima kada se kod djevojčica grudi razviju u razdoblju do 12. pa čak i prije desete godine života.

Istraživanja pokazuju kako su žene, kojima su se grudi razvile do desete godine, od karcinoma dojke obolijevale 20 posto više nego žene kojima su grudi razvile u 12. godini i kasnije.

Sprječavanje ranog puberteta bi svakako spriječilo pojavu raznih oboljenja u kasnijoj životnoj dobi, međutim, razlog zbog kojeg neke djevojčice ulaze u pubertet mnogo ranije od ostalih, nije poznat. Kako stoji u istraživanju Sveučilišta u Glasgowu, upravo je rani razvoj odgovoran za veći rizik od obolijevanja.

Pubertet i rani pubertet

Pubertet i rani pubertet normalne su faze života, međutim, rani pubertet sa sobom nosi, kako rizike od fizičkih bolesti, tako i rizike od psiholoških poremećaja. Rani pubertet veže se za osjećaj stida i izolacije kod djevojčica, dovodi do ranije pojave seksualnog nagona, neželjenih trudnoća, spolno prenosivih bolesti te depresije koja se neminovno javlja kao rezultat svega navedenog.

Pubertet se javlja sve ranije

Djevojčice diljem svijeta pogođene su pubertetom u sve ranijoj dobi. Neka istraživanja pokazuju kako je rani pubertet naročito prisutan kod tamnoputog stanovništva, kao i stanovništva niskog životnog standarda, odnosno u siromašnim zajednicama. Osim toga, do ranog puberteta dolazi i zbog izloženosti kemikalijama koje se nalaze u okruženjima.

Rast i razvoj grudi

Rast i razvoj grudi specifičan je za ljudsku vrstu. Dojke dostižu vrhunac razvoja na kraju adolescencije, međutim tijekom trudnoće one ponovo prolaze kroz isti proces. Povećavaju se mliječne žlijezde, a time i sama dojka te taj proces ostavlja značajne promjene na strukturi i izgledu dojke koja je formiranje završila u adolescenciji.

Ljekari su za sada u mogućnosti zaustaviti pubertet ukoliko započne prije sedme godine života. Otkrivanjem stanica koje reguliraju procese u dojkama i stavljanjem istih stanica pod kontrolu, mogao bi se u skoroj budućnosti sprečavati rani razvoj dojki ukoliko se znanstvenici slože da bi to moglo smanjiti rizik od razvoja karcinoma dojke u kasnijim godinama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.