Hladne noge

Hladne noge
Hladne noge

Šta znače hladne noge?

Kad debele čarape, kao i prave zimske cipele ne pomažu, onda treba razmisliti o pomoći ljekara. Mnogo je onih koji imaju problema s hladnim nogama, odnosno koliko se god toplo odjenuli osjećaj hlad­noće i dalje ostaje.

Prije nego krenete u potragu za rješenjima potrebno je utvrditi ra­zlog zašto dolazi do ove neugode. Neki ljudi su jednostavno zimo­grozni i njima treba više vremena kako bi se ugrijali. Nije važno o ko­jem se dobu godine radilo, to su oso­be koje će reagirati na najmanji pad temperature tvrdeći kako im je hlad­no i kako se teško mogu zagrijati.

Osjećaj hladnoće u većini slučajeva počinješ nogama, ali kada debele čarape kao i prave zimske ci­pele ne pomažu, onda treba razmi­sliti o pomoći liječnika.

Uzroci

Jedan od najčešćih razloga su problemi u radu štitnjače. Simptomi su debljanje, opadanje kose, hladnoća ne samo nogu nego i ruku te umor.

Ako imate probleme sa štitnjačom i pijete tablete već neko vrijememe, a i dalje imate probleme  hladnoće u nogama, to znači da bi trebali otići liječniku.

Moguće je da su nastupile određene promje­ne i da dosadašnja doza koju pijete više ne djeluje.

Iako se razlozi hladnih nogu najviše dovode u vezu s nepravilnim radom štitnjače, jasno je kako se na prvom mjestu kada je u pitanju razlog zašto dolazi do osjećaja hladnoće na tom dijelu, nalazi cirkulacija. Problemi u radu cirkulacije najčešći su razlog za što se osoba ne može ugrijati i zbog čega joj je većinu vremena hladno.

Slaba cirkulacija može nasta­ti kao rezultat nedovoljne količine kretanja ili zbog krvnih ugrušaka. Ako sumnjate na ugruške, potreb­no je odmah se javiti liječniku kako bi znao na koji će vas način liječiti.

Ponekad su hladne noge pove­zane sa psihološkim stanjem odre­đene osobe, što znači ako trenut­no osjeća strah ili je nervozna, to se može manifestirati osjećajem hlad­noće na nogama.

Trnci

Nije nepoznanica kako je pone­kad bol praćena trncima ili pecka­njem. Može biti rezultat nedostat­ka određenih vitamina ili dijabete­sa. U tom slučaju trebate potražiti stručnu pomoć. Potrebno je prati­ti znakove i reagirati na vrijeme jer ponekad u pitanju može biti ozbilj-no stanje koje treba što prije početi liječiti, a ponekad je dovoljno promijeniti određene živome navike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.