Nepodnošljivost proteina mlijeka

Mlijeko
Mlijeko
Mlijeko
Mlijeko

Definicija:

Nepodnošljivost proteina kravljeg mlijeka je poremećaj koji je u nekim zemljama najčešći uzrok hroničnog proliva.

Etiologija:

Uzrok nepodnošenja proteina može biti u genetski predisponiranih osoba. Druga teorija je da je ovaj sindrom posljedica izmijenjene imunološke reaktivnosti bolesnika. Nekuhano kravlje mlijeko, njegovo rano davanje u prvim sedmicama poslije rođenja predisponirajući je faktor ove bolesti. Akutni enterokolitis naročito u mlađe dojenčadi i prematurusa sa niskim IgA može da pokrene patogenetski mehanizam senzibilizacije na proteine kravljeg mlijeka tim prije što je propustljivost sluznice crijeva za makroskopske molekule kod njih veća nego kog starije djece.

Klinička slika:

Klinička slika se može manifestovati akutno sa gastroenterokolitisom, a obično se javi nekoliko dana ili nedelja poslije prestanka dojenja i prelaska na kravlje mlijeko. Proliv (često i krvav), distenzija trbuha i povraćanje su glavni simptomi. Okultno krvarenje iz gastro-intestinalnog trakta je relativno često u dojenčadi koja se hrane kravljim mlijekom. U kasnijem dobu ova djeca često ispoljavaju alergijske manifestacije na koži ili plućima. Klinička slika može ići i hroničnim tokom koji je češći, a odlikuje se učestalim stolicama, povraćanjem, malapsorpcijom masti, malnutricijom, abdominalnim kolikama, kožnim ili plućnim manifestacijama.

Dijagnoza:

Dijagnoza ove bolesti se postavlja tako da ako se sumnja, izvrši se eliminacija kravljeg mlijeka, a dojenčetu se da mlijeko od soje ili hidrolizata proteina (Soyamil, Pregestimil, Nutramigen). Nakon 4-10 sedmica ponovo se da kravlje mlijeko i ako dođe do pogoršanja u roku 48 h sa istim ili sličnom kliničkom slikom potvrda je dijagnoze. D-xyloza test je ponovo patološki. Biopsija tankog crijeva pokazuje u ovoj bolesti mjestimično oštećenje sluznice.

Terapija:

Terapija se sastoji od isključenja kravljeg mlijeka i poboljšanje nastaje za 2-3 dana. Prevencija ove bolesti je dojenje bar u prvih 6 mjeseci starosti dojenčeta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.