Lijekovi koji ne idu uz grejp

Lijekovi koji ne idu uz grejp
Lijekovi koji ne idu uz grejp
Lijekovi koji ne idu uz grejp
Lijekovi koji ne idu uz grejp

Spisak lijekova čije mješanje s grejpfrutom može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme uključujući iznenadnu smrt, povećava se, upozorio je kanadski naučnik koji je prvi i uočio tu nekompatibilnost.

Do sada je utvrđeno da nekoliko desetina lijekova, od kojih se mnogi masovno propisuju za česte zdravstvene probleme, stupaju u opasnu interakciju s grejpfrutom ili sokom tog voća, upozorava Dejvid Bejli iz kanadskog Instituta Loson za zdravstvena istraživanja.

U poslijednje četiri godine broj lijekova za koje je utvrđeno da se “ne slažu” s grejpfrutom je povećan sa 17 na 43.

Problem je u tome što pacijenti najčešće i ne obavještavaju ljekara o tome da konzumiraju grejpfrut i što ih ljekari najčešće to i ne pitaju i što se ne sjete da loše reakcije na neki medikament povežu s dotičnim voćem, ističe Bejli.

Negativno dejstvo grejpfruta je u tome što inhibira jedan enzim uz pomoć kojeg se metaboliše unijeti lijek. Medikament tako prelazi u krv “u punoj snazi”, izazivajući efekat predoziranosti.

Među lijekove koji stupaju u neželjenu interakciju s grejpfrutom spadaju neki lijekovi protiv raka, srčanih bolesti, kao i medikamenti protiv bolova i oni koji se primjenjuju kod šizofrenije. Sve su to lijekovi koji se uzimaju oralno.

Dovoljno je uz lijek popiti samo jednu čašu soka od grejpfruta pa mogu da se pojave ozbiljne komplikacije – gastrointestinalno krvarenje, otkazivanje bubrega, problemi s disanjem ili iznenadna smrt.

Takav efekat bi mogle da imaju i kombinacije lijekova sa pomorandžama sorte “sevil” ili lajmom (zelenim limunom), ali je to polje manje istraženo, upozorava Bejli.

Agrumi i sokovi agruma (posebice grejp) sadrže velike količine kalcija i mogu doći u interakciju s lijekovima koji blokiraju kalcijeve kanale (nifedipin, verapamil), s estrogenima, oralnim kontraceptivima, lijekovima koji se koriste kod alergija i s lijekovima koji kontroliraju razinu holesterola u krvi. Grejp je posebno specifičan i dolazi u interakcije s mnogim lijekovima. Lijekovi s kojima sok od grejpa ulazi u interakcije su često korišteni lijekovi za liječenje hipertenzije, boli, raka, alergija, oralni kontraceptivi i mnogi drugi. Zato je vrlo važno pažljivo pročitati upute uz lijek i pridržavati ih se kako bi terapija lijeka kojeg konzumirate uistinu bila učinkovita.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.