Klementine su izvor vitamina C

Klementine
Klementine

Sezona je klementina, voća koje mnogi vole, ali nisu ni svjesni koje sve zdravstvene blagodati dobivaju s tim ukusnim i plodom. Klementine su mješavina  između narandže i mandarina, a postale su posebno popularne osamdesetih godina prošloga sto­ljeća. Osim što su vrlo slatke i ukusne, iznimno su i dobre za zdravlje.

Vitamin C

Klementine su bogat izvor vitamina C koji, kako je dokazano, sprečava infekcije respiratornog i sistema te pojavu prehlade, pa čak i gripe, posebno se preporučuje konzumiranje ovog ukusnog voća svima koji su pojačano izloženi stresu.

Zdravi zubi

Klementine su izvor kalija, a to znači da sprečavaju nastanak upalnih procesa u usnoj šupljini, posebno zuba. Također, klementine sprečavaju ispadanje zuba.

Zdrava jetra

Klementine sadrže kolin, vitamin B koji pomaže u zdravom funkcioniranju jetre. Nezdrava hrana i alkohol te mnogi drugi štetni faktori svakodnevno narušavaju zdravlje jetre, stoga je nužno preventivno djelovati, a klementine u tome mogu pomoći.

Dobro raspoloženje

Folna kiselina je dio porodice vitamina a nalazi se u klementinama. Nedavna istraživanja pokazuju da je folna kiselina neophodna za normalno funkcioniranje mozga. Kao što je poznato, stres pogubno djeluje i na mozak, a da biste to spriječili, jedite klementine jer ćete biti mirniji i manje depresivni.

Vitkost

Bogata je vlaknima koja daju osjećaj sitosti. To će spriječiti da jedete više i nezdravo. Klementine možete jesti i u salati, s pahuljicama, cijediti sok, blendati ih, dodati u deserte ili jesti samo oguljene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.