Neplodnost – problem današnjice!

Neplodnost
Neplodnost
Neplodnost
Neplodnost

Mnogo je faktora koji onemogućavaju začeće. Neki od njih su prosti, a neki jako komplikovani.

Upala jajnika

Upala jajnika direktno utiče na proces začeća. Dominantni folikul mora da probije opnu jajnika, a kod upale ona je zadebljala, pa folikul ne može da izađe iz jajnika.

Ednometriotične ciste

Čest uzrok neplodnosti su ednometriotične (čokoladne ciste) koje ne otkriju na vrijeme. Njihovim rastom mogu ozbiljno da se oštete jajnici i organi male karlice.

Neprohodnost jajovoda

Neprohodnost jajovoda može da bude uzrok steriliteta. Oplodnja sazrele jajne ćelije se i dešava u njima. Prohodnost jajovoda utvrđuje se histerosalpingografijom. Ovaj problem se može lečiti mikrohirurškim zahvatom ili laparoskopski.

Nepokretni spermatozoidi

Uzrok neplodnosti kod muškarca može biti smanjen broj vitalnih spermatozoida i njihova mala pokretljivost. Aktivnost i količina spermatozoida se utvrđuje takozvanim spermogramom kojim se određuje broj spermatozoida u mililitru sjemene tečnosti, oblik i pokretljivost. O muškoj neplodnosti je riječ ako je količina aktivnih spermatozoida ispod 50%.

Skrivene kile

Ponekad su uzrok steriliteta skrivene kile. One mogu da budu uzrok umanjenog broja spermatozoida. Kod muškarca nastaju u djetinjstvu ali se mogu javiti i kasnije kao posljedica velikog fizičkog napora itd.

Policistični jajnici

Faktor koji onemogućava začeće je i kasno sazrijevanje dominantnog folikula i izostanak ovulacije, odnosno policistični jajnici. Ovaj problem se javlja često, a riječ je o prisustvu velikog broja izraslina ili cisti koje su ispunjene tečnošću (na oba jajnika). Problem policističnih jajnika se može uspješno izliječiti.

Imunološka inkompatibilnost

Rijedak uzrok steriliteta je imunološka inkompatibilnost (neplodnost imunološkog porijekla). Ovaj problem nastaje jer ponekad organizam žene odbacuje spermu muškarca tako što stvara antitela. Ako se pristupi problemu na pravi način, razvoj ovih antitela se može spriječiti.

Urođene anomalije

Uzrok neplodnosti kod veoma malog broja žena (o.o5%) jesu urođene anomalije. To mogu biti dupla materica, slijepa vagina i drugo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.