Cetuximab

Erbitux
Erbitux
Erbitux
Erbitux

Cetuximab (Erbitux) je monoklonsko protutijelo. Monoklonska protutijela su bjelančevine koje specifično prepoznaju i vežu se na druge jedinstvene bjelančevine koje zovemo antigeni. Cetuksimab se veže na receptor epidermalnog faktora rasta (EGFR), antigen koji se nalazi na površini određenih stanica raka. Kao rezultat tog vezivanja, stanica raka ne može više primati poruke koje treba za rast, progresiju i širenje (metastaziranje).

Erbitux se koristi za liječenje dva različita tipa raka:

  • metastatskog raka debelog crijeva. Kod ovih bolesnika Erbitux se primjenjuje sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje raka (antitumorskim lijekovima).
  • određenog tipa raka glave i vrata (raka pločastih stanica). Kod ovih bolesnika, koristi se u kombinaciji sa zračenjem ili drugim lijekovima za liječenje raka (antitumorskim lijekovima).

Cijena mjesečne terapije je oko 8000 eura.

Primenjuje se po protokolu, pod nadzorom ljekara koji ima iskustva sa primjenom antineoplastika jednom nedeljno, a početna doza je 400mg/m2 tjelesne površine kao i.v. infuzija. Svaka slijedeća nedeljna doza je 250mg/m2 tjelesne površine. Maksimalna brzina infuzije ne smije biti veća od 10mg/min.

Reference:

1.”Class Labeling Changes to anti-EGFR monoclonal antibodies, cetuximab (Erbitux) and panitumumab (Vectibix): KRAS Mutations”. U.S. Food and Drug Administration. 2010-01-11.

2. Messersmith WA, Ahnen DJ (October 2008). “Targeting EGFR in colorectal cancer”. N. Engl. J. Med. 359 (17): 1834–6. doi:10.1056/NEJMe0806778. PMID 18946069.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.