Infekcija vanjskog uha

Otitis externa
Otitis externa
Otitis externa
Otitis externa

Infekcija vanjskog uha (otitis externa) je česta infekcija za vrijeme vrućina ili nakon kupanja, osobito u tropskim i suptropskim krajevima.

Ovo stanje se često javlja u oba uha dok je upala srednjeg uha uglavnom u jednom uhu. Obilježje bolesti je neugodan osjećaj pritiska i svrbeži zvukovoda te iscjedak. U uznapredovaloj bolesti može se javiti i jaka bol.

Zvukovod zahvaćene strane može biti očito sužen i crven u usporedbi s drugom stranom. Limfne žlijezde oko uške mogu biti natečene i osjetljivije.

Dijagnosticirati nekompliciranu upalu zvukovoda za liječnika je uglavnom lagan posao – uz karakterističnu anamnezu i simptome bolesti lokalni nalaz natečenog i zacrvenjenog zvukovoda najčešće je dovoljan za dijagnozu. U slučaju potrebe može se učiniti i bris zvukovoda na bakterije odnosno gljivice, a tek u kompliciranim slučajevima bolesnika treba hospitalizirati.

Zvukovod treba nježno obrisati s vatom tako da ga osušimo.Ponekad je bolje za bolesnika da to sam učini pod nadzorom. Kada se zvukovod osuši u njega treba staviti tri kapi antibiotskih kapi za uši dok bolesnik leži na zdravoj strani pet minuta.

Potrebno je ponoviti tretman tri puta dnevno kroz 3 do 7 dana. Također, treba dati paracetamol ili kodein svakih 4 do 6 sati da se bol kontrolira. Bolesnik se ne smije kupati.ž

Za prevenciju bolesti najvažnije je ne zadirati u prirodne obrambene mehanizme samog zvukovoda, dakle ne gurati razne predmete u zvukovod, niti njima vršiti “čišćenje” istog. U slučaju da imate osjećaj da prevelika količina cerumena u uhu utječe na vaš sluh javite se svom liječniku koji će najčešće vrlo lako riješiti vaš problem. U slučaju dugotrajnog svrbeža zvukovoda također otiđite do svog liječnika koji će pregledati uho i prepisati terapiju. Ukoliko ste skloni upalama zvukovoda, nakon kupanja pustite da voda iscuri iz zvukovoda naginjanjem glave na stranu dok će se pomicanjem uške u raznim smjerovima olakšati izlazak vode iz zvukovoda. Zatim uho dobro obrišite ručnikom. Upotreba sušila za kosu stavljenog na najmanju brzinu i stupanj zagrijavanja, sa primjerene daljine također može biti korisna. Za vrijeme kupanja u bazenima ili moru možete koristiti kapu za kupanje kojom ćete prekriti uši. Upotreba zaštitnih čepića za uši je dvojbena jer oni sami mogi iritirati zvukovod i uzrokovati upalu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.