Nefrotski sindrom

Nefrotski sindrom
Nefrotski sindrom
Nefrotski sindrom
Nefrotski sindrom

Definicija:

Svaku proteinuriju (klinički albuminurija) koja prelazi 3,5 g/24h nazivamo nefrotski sindrom.

Etiopatogeneza:

Posljedica lučenja te količine proteina je hipoproteinemija koja uzrokuje pad onkotskopritiska u krvnoj plazmi i nastaju edemi. U mokraći se nađu albuminski cilindri. Hipoproteinemiju u nefrotskom sindromu prati hiperholesterinemija.

Do nefrotskog sindroma dovode razne vrste bubrežnih oštećenja. Prije svega tu je hronični glomerulonefritis, ali to mogu biti i druge bolesti kao što je dugotrajni neliječeni diabetes mellitus, multipli mijelom, tromboza bubrežnih vena, lupus eritematodes i druga stanja. Takođe ga srećemo kod hipertonije gdje je uzrok nefrotskog sindroma enormno uvećanje glomerularne filtracije tako da resorpcijom nije moguće pokupiti one male proteine koji se i normalno prebace u glomerularni filtrat.

Do nefrotskom sindroma dakle uglavnom dovodi oštećenje glomerularne membrane kada ova počne da propušta i veće proteinske molekule ali dakle i kada je membrana intaktna moguće je da povećana glomerularna filtracija dovede do izlučenja i onih malih proteina koji se inače fagocitizom reapsorbuju u tubulima. U serumu kod nefrotskog sindroma padaju albumini sa 67-87 g/l na manje od 10, te takođe nađemo slabiji pad gama, a rast alfa2 globulina. Povlačenje vode u edeme uzrokuje oligemiju, a ova pojačanu sekreciju aldosterona i usljedod toga retenciju vode i soli. Edemi se lokalizuju svuda po tijelu naročito oko očiju, u tjelesnim šupljinama, a kada pacijent legne dolazi do dispnee.

Klinička slika:

U kliničkoj slici isprepleteni su simptomi i znaci osnovnog oboljenja i nefrotskog sindroma. Najkarakterističniji znak jesu blijedi, tjestasti edemi, oko gležnjeva, na licu i na prstima, ponekad veoma izraženi, tako da daju sliku anasarke (generalizovani edem) sa izlivima u tjelesnim šupljinama. Pojava drugih znakova bubrežnih bolesti (hipertenzija – povišen krvni pritisak, hematurija – krv u mokraći, azotemija – azotne materije u krvi) i njihova izraženost zavise od prirode glomerulskog oštećenja.

Nefrotski sindrom mogu pratiti brojne komplikacije. Ovi bolesnici su veoma skloni infekcijama, zatim često obolijevaju od ateroskleroze i koronarne bolesti uslijed dugotrajne hiperlipidemije. Kao komplikacije javljaju se i tromboze, akutna bubrežna insuficijencja, endokrini i metabolički poremećaji, a neadekvatna ishrana uz obilnu proteinuriju može dovesti do malnutricije. Koža je suha, istanjena, nokti su lomljivi, sa bijelim poprečnim trkama, kosa je suha, bezbojna, često je prisutna i anemija.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu kliničke slike, laboratorijskih nalaza (pregled urina i pregled krvi).

Liječenje:

Liječenje zavisi od uzročnog oboljenja. Bolesnicima se predlaže odgovarajući higijensko – dijetetski režim, uz simptomatsku terapiju i adekvatno liječenje komplikacija. Savjetuje se mirovanje, normalan unos proteina i ograničen unos soli. Kombinacija diuretika primjenjuje se da bi se povećala diureza i smanjili edemi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.