Test disanja može otkriti rak dojke za 10 minuta

Samopregled dojke
Samopregled dojke
Samopregled dojke
Samopregled dojke

Mamografiju bi uskoro mogla da zamijeni nova i bezbolna metoda testiranja raka dojke, navodi “Daily Mail”. Test disanja “The BreathLink” za samo deset minuta reaguje na ćelije tumora.

Žene treba dva minuta da dišu u aparat koji potom sedam do osam minuta analizira nivo hemikalija u dahu i pokazuje da li ima naznaka raka dojke ili ne.

Ovaj način testiranja jednako je tačan kao i rendgenski zraci koji se koriste u uobičajenom testiranju. Naučnici smatraju da bi ovaj test mogao da smanji nepotrebnu izloženost opasnom zračenju i bolnoj mamografiji. Štaviše, test je dobio odobrenje Evropske komisije i već se prodaje u Evropi.

“Rezultati istraživanja potvrdili su ako je rezultat izdisajnog testa negativan, verovatnoća da žena nema rak dojke iznosi 99,9 odsto. Prednost je u tome što žene ne bi morale da idu na mamografiju i izlažu se rendgenskim zracima bez potrebe”, tvrdi izumitelj ovog testa dr Majkl Filips.

Iako su potrebna dalja istraživanja postoji nada da bi ovaj test mogao da postane svakodnevnica, baš kao vađenje krvi ili analiza urina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.