Uzroci upornog kašlja

Kašalj
Kašalj

Kašljanje ima cijeli niz mogućih uzroka, ali je uglavnom privremeno. Zašto kašljemo i kako olakšati put do zdravlja, dobra su pitanja čiji odgovori mogu biti vrlo različiti – od jednostavnih do neočekivano kompleksnih.

Virus

Svaki kašalj koji traje tri sedmice ili manje, najvjerovatnije je posljedica prehlade. Nažalost, prehlada često za sobom ostavlja suhi kašalj. Kašalj traje duže od bilo kojeg drugog simptoma prehlade, jer su nam zbog bolesti nervni završeci u dišnim putevima još dugo nakon što smo ozdravili osjetljivi.

Iako ne postoji lijek za prehladu, virusi te vrste prilično su slabi i morate izdržati dok ih tijelo samo ne savlada. Lijekovi protiv kašlja ili oni koji smanjuju taj refleks, također su dobar način kako sebi olakšati oporavak.

Hronično curenje nosa

Kada se u gornjem dijelu nosa hronično stvara višak sluzi, to može dovesti do kašlja koji zna trajati mjesecima. Sluz koja se nakuplja u sinusima, stalno curi u grlo te stvara neugodan osjećaj koji izaziva kašljanje.

Jedno od mogućih rješenja je ispiranje sinusa nekom slanom otopinom, ali u slučaju da is-kašljavate žutu i zelenu sluz, posjetite ljekara.

Astma

Astma se najčešće manifestira kao poteškoća pri disanju, ali postoji i vrsta te bolesti čiji je simptom hronični suhi kašalj. Onima koji boluju od takve astme, najgore je tokom noći ili odmah nakon fizičkog naprezanja, kao i kad udišu hladni zrak te u blizini alergena.

Ako shvatite da možda bolujete od astme, a ljekar to potvrdi, dobit ćete mali inhalator koji bi vam trebao olakšati probleme s kašljem. Druge moguće terapije su injekcije i antihistaminici. Danas postoji savremena terapija za liječenje asmatičnih problema (Monlast).

Žgaravica pravi tegobe

Žgaravica je povezana sa skoro 25 posto slučajeva hroničnog kašlja. To je zbog toga što se želučana kiselina vraća u jednjak i iritira nervne završetke. Ako kašljete nakon obroka, kad legnete u krevet ili kad ujutro ustanete, moguće je da kašljete zbog žgaravice. Žgaravica se liječi raznim antacidima i pravilnom prehranom.

Upala pluća

U rijetkim slučajevima kašalj može biti znak nečeg ozbiljnijeg, poput upale pluća. Upala pluća posljedica je širenja infkecije na pluća, što uzrokuje njihovo punjenje gnojem. To otežava disanje i rezultat je uglavnom mokri i ponekad bolni kašalj.

Ako iskašljavae zelenu sluz ili krv, odmah se uputite ljekaru. Svi spomenuti simptomi često su popraćeni i temperaturom. Ako imate upalu pluća, ljekar će vam, najvjerovatnije, propisati antibiotike.

Pušenje, alergije

Kašalj može biti posljedica pušenja, alergije ili lijekova koje pijete. Naravno, uvijek je najbolje pitati za savjet lje-kara, koji će vas, ako situacija to zahtijeva, poslati na detaljniji pregled kako bi se isključila šansa javljanja ozbiljnijih problema, poput raka pluća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.