Zdravstvene prednosti cimeta

Cimet
Cimet
Cimet
Cimet

Cimet je začin koji se koristi na skoro svim meridijanima, a kako i nebi kada je odličan dodatak jelima, a uz to reguliše i nivo krvnog pritiska.

Svega je nekoliko aroma tako zavodljivo a ujedno i tako toplo kao što je to cimet, začin dobijen od mirisne kore istoimenog drveta.

Dovoljno je dodati polovinu kafene kašičice cimeta prilikom pravljenja kolača i ostalih poslastica pa da za nekoliko minuta podignete raspoloženje i otvorite apetit.

Jedan od najčešće korišćenih začina, dostupan je u skoro svim zemljama svijeta, a svojim ukusoom i mirisom odvešće vas na putovanje kroz istočni dio Mediterana, Afriku, Kinu, Indiji. Odličan je dodatak gulašima, jelima sa pirinčem, kariju…

Ali cimet koriste i na sjeveru Evrope, i to upravo kao dodatak kolačima,u različitim toplim napicima ili kao specijalan sastojak pudinga.

Ipak, zavodljivi miris i ukus nisu jedini aduti cimeta. Ovaj začin ima i nezanemarljiv uticaj na naše zdravlje.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Torontu pokazala je da upotreba cimeta može značajno da smanji povišen nivo pritiska u krvi, naročito kod ljudi koji su pod rizikom od dijabetesa, ili imaju dijabetes tip 2. Cimet reguliše i nivo šećera u krvi, pojačavajući pozitivne efekte djelovanja insulin.

Ovaj začin takođe uništava i bakterije koje izazivaju bolesti desni, a u Šri Lanki čak koriste štapiće cimeta umjesto čačkalica, kako bi očuvali svoje desni i zube.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.