Prepoznaj i spriječi upalu desni

Prepoznaj i spriječi upalu desni
Prepoznaj i spriječi upalu desni
Prepoznaj i spriječi upalu desni
Prepoznaj i spriječi upalu desni

U nekim slučajevima gingivitis može biti neugodan i bolan u nekim slučajevima on je neprimjetan i bezbolan, što usporava njegovo otkrivanje.

Kako prepoznati i spriječiti upalu desni?

Vjerojatno nema odrasle osobe koja barem jednom u životu nije imala blažu upalu zubnog mesa (desni) ili gingivitis. Radi se o upali koju uzrokuju bakterije i dok u nekim slučajevima je prolazna i bezazlena, u nekim slučajevima može dovesti do propadanja zubnog mesa i kosti, pa i gubitka zubi.

Kod većine ljudi dolazi do blažih upala zubnog mesa, koje nisu opasne, a uzrokuje ih kamenac na zubima na kojem se nakupljaju bakterije i uzrokuju upalu desni, te krvarenje prilikom pranja zubi zubnom četkicom. U toj fazi iako su desni upaljene i iziritirane, nema nikakve opasnosti za zube. U mnogim slučajevima upala desni prođe sama, bez ikakvih tretmana.

No, kada gingivitis ostane neliječen duže vrijeme može pretvoriti u paradentozu, koja nosi brojne opasnosti. Radi se o procesu povlačenja zubnog mesa i kosti sa zubi, što na kraju može dovesti do gubitka zuba ili više njih.

Prilikom povlačenja zubnog mesa stvaraju se maleni džepovi prostora, u kojima se nakuplja upala. Kako se tijelo bori protiv upale, odnosno protiv štetnih toksina i otrova koji stvaraju bakterije, dobri enzimi počinju djelovati na kost i vezivno tkivo koje drži zub na mjestu. Kada se jednom to dogodi, zub se počinje klimati, što se mora liječiti operativnim zahvatom.

Što sve uzrokuje upalu zubnog mesa?

Kao što smo već rekli, upalu zubnog mesa uzrokuje kamenac na zubima, no postoje i drugi uzroci koji mogu potaknuti upale.

 • Hormonalne promjene – tokom trudnoće, pubertet, menopauza, mjesečnica
 • Oslabljeni imunitet – uslijed bolesti, loše prehrane, stresa
 • Dijabetes – šećer može potencirati brojne upale u tijelu pa tako i upalu desni.
 • Pušenje – usporava obnavljanje tkiva
 • Genetika – neko iz porodice ima probleme s upala desni

Simptomi

I dok u nekim slučajevima gingivitis može biti neugodan i bolan u nekim slučajevima on je neprimjetan i bezbolan, što usporava njegovo otkrivanje. No, osobe koje se brinu o redovitoj higijeni zubi, mogu relativno lako otkriti znakove gingivitisa.

 • Lagano krvarenje tokom četkanja zubi
 • Crvene, natečene i osjetljive desni
 • Loš zadah i okus u ustima
 • Povlačenje zubnog mesa
 • Formiranje dubokih džepova između zuba i mesa
 • Klimanje zubi
 • Promjene u zagrizu

I imajte na umu da neke osobe ne primjećuju simptome, što ne znači da nemaju gingivitis. Zbog toga su i neophodni redoviti posjeti zubaru, koji može u ranom stadiju izliječiti upalu i s time spasiti vaše zube.

Kako se liječi gingivitis?

Liječi se ovisno o stadiju bolesti, odnosno radi se na smanjenju otekline, veličine džepova koji su se stvorili, te napredovanje bolesti. Tretmani ovise o stadiju bolesti i kako neka osoba reagira na određene tretmane i naravno o općenitom stanju svake osobe. Opcije su različite od onih nekirurških do kirurških, u kojima se vraća vezivno tkivo zubi.

Kako spriječiti gingivitis?

Ponajprije važna je osobna higijena zubi, odnosno redovito čišćenje zubi od zubnog kamenca kod zubara, te redovita higijena, odnosno pranje zubi barem dva puta dnevno i čišćenje koncem.

Kupuje kvalitetnije paste za zube, one posebno namijenjene za osjetljive desni, što je važno kod osoba koje imaju problema s čestim upalama. Tu su i razne tekućine za ispiranje zubi koje imaju antibakterijska svojstva i pomažu u smanjenju nakupljanja bakterija u zubnoj šupljini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.