10 znakova da imate problem sa štitnom žlijezdom

Problem sa štitnom žlijezdom
Problem sa štitnom žlijezdom
Problem sa štitnom žlijezdom
Problem sa štitnom žlijezdom

Ako ste žena iznad 35 godina, izgledi za poremećaj štitne žlijezde, prema nekim procjenama, viši su od 30 posto. Kod muškaraca ona puno rjeđe zakaže, ali ni oni nisu imuni na tu bolest.

Štitna žlijezda se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone koji regulišu, između ostalog, tjelesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari se mogu pogoršati kada ona radi premalo ili previše.

Bolovi u mišićima i zglobovima

Bolovi u mišićima i zglobovima, te slabost u rukama mogu biti simptomi problema sa štitnom žlijezdom.

Nelagoda u vratu

Osjećaj da vam je otekao vrat, promukao glas i vidljivo proširena štitna žlijezda mogu biti znakovi da imate “gušu” – simptom bolesti c

Promjene na kosi i koži

Kosa i koža su posebno osjetljivi na bolesti štitne žlijezde. Gubitak kose često je povezan s problemima štitne žlijezde. Ako vam kosa opada ili je krhka, gruba i suha to može biti znak da imate hipotireozu. Često dolazi do opadanja vanjskog ruba obrva.

Problemi s crijevima

Teška i dugotrajno začepljenost često je povezana s hipotireozom, kao i proljev i sindrom iritabilnog crijeva.

Neredovna menstruacija

Teške i bolne menstruacije često su povezane s hipotireozom, kao i kratkotrajne menstruacije. Neplodnost također može biti povezana s bolestima štitne žlijezde.

Porodična istorija bolesti

Ako u porodici imate historiju problema sa štitnom žlijezdom, imate veći rizik od bolesti štitne žlijezde. Obratite pažnju na bilo kakve priče o žlijezdama, gušavosti ili debljanju u porodici.

Problemi s holesterolom

Ako imate visok holesterol uprkos tome što pazite na prehranu, vježbate ili pijete lijekove za snižavanje holesterola, to može biti znak hipotireoze. Neobično nizak nivo holesterola također može biti znak hipertireoze.

Depresija i tjeskoba

Depresija ili tjeskoba – uključujući i iznenadni napad panike – mogu biti simptomi bolesti štitne žlijezde. Hipertireoza je često povezana s anksioznošću ili napadima panike. Ako ste depresivni iako pijete antidepresive, to može biti znak da patite od bolesti štitne žlijezde.

Promjena mase

Ako vježbate i pazite na unos masnoće u tijelo, a nikako ne gubite na težini, to je znak problema s štitnom žlijezdom. Poteškoće s gubitkom težine mogu biti znak hipotireoze. Neobjašnjivi promjene težine mogu biti znakovi i hipotireoze i hipertireoze.

Umor

Osjećaj iscrpljenosti kada se probudite, osjećajući se kao da vam 8 sati sna nije dovoljno i da ne možete funkcionirati tokom dana može biti znak problema sa štitnom žlijezdom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.