Vakcina protiv ebole dostupna u januaru

Vakcina za ebolu
Vakcina za ebolu
Vakcina za ebolu
Vakcina za ebolu

Pomoćnica generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mari Pol Kijeni rekla je danas da bi do decembra trebalo da se zna da li je vakcina protiv ebole na kojoj se radi bezbjedna, kako bi vec u januaru mogla da pocne njena eksperimentalna primjena.

Kijeni je navela da su klinicka ispitivanja planirana ili se vec odvijaju u Evropi, Africi i SAD, kao i da se vrše pod velikim pritiskom vlada da odmah uđe u primjenu odobrena vakcina protiv ebole. Ona je novinarima u Ženevi rekla da ako se utvrdi da je vakcina protiv ebole bezbjedna, desetine hiljada doza bilo bi probno upotrijebljeno u zapadnoj Africi u januaru.

Portparol WHO Fadela Caib takode je obecala opsežnu javnu istragu o lošem reagovanju te agencije UN u prvoj fazi epidemije ebole, u kojoj je do sada umrlo više od 4.500 osoba.

Ebola virus

Ebola virus (virus ebola) ili ebolski virus uobičajeni je naziv za grupu virusa iz roda Ebolavirus koji se nalazi unutar porodice Filoviridae. Uzrokuje ebolsku hemoragijsku groznicu ili uobičajeno ebolu, bolest iz skupine virusnih hemoragijskih groznica. Simptomi su bolesti bol u mišićima, naglo povećanje tjelesne temperature, pojačana slabost, grlobolja i glavobolja. Još uvijek nije pronađeno nikakvo prikladno cijepivo niti način liječenja. Genoma Ebola virusa se sastoji od jednolančane (negativne) RNK.

Virus i bolest dobili su naziv po rijeci Eboli u Demokratskoj Republici Kongo gdje je bolest prvi puta prepoznata 1976.godine u bolnici koju su vodile časne sestre flamanke. Bolest se prenosti u izravnom dodiru s tjelesnim tekućinama zaražene osobe ili životinje

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.