Bolesti larinksa i traheje

Larinks i traheja
Larinks i traheja
Larinks i traheja
Larinks i traheja

Sindrom krup (inspiratorni stridor, kašalj, promuklost)

Ovaj sindrom označava svaku akutnu upalu larinksa i opstrukciju larinska sa kliničkom slikom respiratornog distresa, inspiratornog stridora, inspiratornom dispneom, laringealnim kašljem i cijanozom. Javlja se kao jasno definirana bolest i uz druga oboljenja kao što su morbili, pertusis, herpes i sl.

Etiologija:

  • Virusi – influenca, parainfluenca, adenovirus, RSV,
  • Bakterije – hemofilus influence, bacil difterije,
  • Mehanički faktori – strano tijelo, tumor, kongenitalne anomalije i
  • Alergijski faktori – angioneurotični edem

Spazmodični krup je odvojen entitet sa rekurentnim epizodama akutnog stridora sa ili bez febrilnih prodroma. Napadi kliničkih simptoma su obično noću, blagi su, a češći nakon izlaganja hladnom vazduhu ili maglama. Postoje mišljenja da je to alergijska manifestacija na viralni antigen.

Terapija:

Smirivanje, sedacija sa phenobarbitonom 5 mg/kg/TT, svjež vazduh, oksigena terapija.

Epiglotitis

Najčešće ugrožava život djece opstrukcijom gornjih disajnih puteva. Javlja se kod predškolske djece. Uzročnik je najčešće hemofilus tipa B. Eipglotis je otečen i crven. Na lateralnom dijelu vrata na rendgen snimku može se uočiti povećan epiglotis.

Početak je nagao. Dramatični simptomi su gušenje, inspiratorna dispnea, glas je prigušen, sa supralaringealnom opstrukcijom.

Terapija:

  • Antibiotici – ampicillin ili cephatriaxon ili chloramphenicol
  • Sedacija  phenobarbiton ili valijum.
  • Oksigen preko maske
  • Intubacija i endoskopija u opštoj anesteziji.

Laringotraheobronhitis (Jackson virusni, subglotični krup)

Nastaje u prve dvije godine života, rjeđe poslije četvrte godine.

Uzročnici su:

  • virusi: paranfluenca, adenovirusi, respiratorni virusi, virus morbila.
  • Bakterijski: hemofilus influence, hemolitički streptokok, stafilokok, pneumokok.

Proces zahvata larinks, traheju i bronhe. Praćen je eksudacijom (purulentan ili suhi sekret). Bolest ide postepeno najprije kao infekcija gornjih disajnih puteva uz inspiratornu dispneu, zatim se pridružuju i znaci otežanog ekspirija. Dijete je dispnoično, promuklo, sa temperaturom, a ubrzo se razvija globalna respiratorna insuficijencija (hipoksemija, hiperkapnija, respiratorna acidoza).

Fizikalni nalaz:

Hipersonoran ili skraćen plućni zvuk, čujan i produžen inspirij i ekspirij. Puls filiforman, srčani tonovi mukli, javlja se sistolni šum i galopni ritam.  Poremećaji CNS-a: apatija, adinamija, ekscitacija, konvulzije. Diureza je smanjena. U najtežim slučajevima znaci dehidracije, poremećaji unutarnje sredine (metabolička acidoza). Bolest traje prosječno 3-7 dana. Smrtni ishod, ako se ne liječi, nastupa zbog respiratorne insuficijencije.

Terapija:

Antipiretici, sediranje djeteta, digitalis, kortikosteroidi u dozi 0,6 mg/kg TT, epinephrine u dozi od 0.05 mg/kg TT, oksigena terapija.

Antibiotici: chloramphenicol 100 mg/kg /TT u 4 doze, ampicillin 200 mg/kg/ TT u 4 doze, rehidracija, humidifikacija prostorija, intubacija (traheotomija po potrebi).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.