Određivanje nivoa Cinka

Namirnice bogate Cinkom
Namirnice bogate Cinkom
Namirnice bogate Cinkom
Namirnice bogate Cinkom

Ljudski organizam sadrži 2-3 g cinka. Prisutan je u svim organima, a najviše ga ima u eritrocitima, leukocitima, kostima, mišićima, jetri, gušterači i prostati.

Cink je uključen u veliki broj enzimatskih sustava. Fiziološke funkcije koje ovise o cinku: rast i dioba stanica, spolno sazrijevanje, reprodukcija, prilagodba na tamu, zacjeljivanje rana uključen je i u imunološki sustav. Cink sudjeluje u metabolizmu nekih vitamina, osjetilnim funkcijama, osobito okusa i mirisa. Cink utječe i na rad mozga.

Javlja se kod ljudi koji se nepravilno hrane ili imaju poremećaj u izlučivanju.

Simptomi su : poremećaj u rastu, alopecija, dermatitis, ulceracije, dijareja, imunološke disfunkcije, psihološki poremećaji, smanjena spermatogeneza, anoreksija, poremećaji okusa i mirisa, smanjeno zacjeljivanje rana, poremećaj metabolizma vitamina A.

Cink, esencijalni element u tragovima, je prvi put destilirao iz kalamina švedski hemičar Anton von Swab 1742. god. Još u starim kulturama, cink je bio korišten u svrhu liječenja i to u cilju ubrzanja zacjeljivanja rana te kod bolesti očiju (Habashi, 2008).

Oralna suplementacija cinka (AHZ) ima pozitivan efekt kod različitih patofizioloških stanja koja uključuju gubitak koštane mase, starenje, nedostatak kalcija i vitamina D, nedostatak estrogena, dijabetesa te zacjeljivanja fraktura kostiju. Cink može biti koristan u prevenciji i terapiji osteoporoze (Yamaguchi M., 2009).

Studije govore i o antioksidativnim te protuupalnim svojstvima ovog minerala (smanjuje markere oksidativnog stresa) te da postoji povezanost deficita cinka s aktivacijom enzima ovisnih o cinku (Prasad A.S, 2008).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.