Život sa dijabetesom

Život sa dijabetesom
Život sa dijabetesom
Život sa dijabetesom
Život sa dijabetesom

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, danas je održano je predavanje o temi “Život sa dijabetesom” u Obrazovno-razonodnom centru za mlade “Spajalica” na Ilidži, saopcio je Institut za razvoj mladih “Kult”.

Predavanje je održano ucenicama i ucenicima Prve osnovne škole Ilidža, Srednje graficke škole, Cetvrte gimnazije, ali i Medunarodne srednje škole iz Sarajeva.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra, radi informiranja javnost koja treba biti svjesna da je vrlo važno dijagnosticirati dijabetes na vrijeme.

Predavanje je održala ucenica završnog razreda Srednje zubotehnicke škole iz Sarajeva kojoj je sa trinaest godina dijagnosticiran dijabetes Emina Jusupovic.

“Jedan od najznacajnijih simptoma dijabetesa jeste ucestalo mokrenje, cesto unošenje tecnosti, suho grlo zatim povecana potreba za hranom. Iako dijabeticari mnogo jedu na samom pocetku oni istom brzinom gube tjelesnu masu. Žene su ugrožene cestim vaginalnim infekcijama dok se simptomi kod muškaraca mogu izraziti kroz poremecenu spolnu funkciju. Dijabeticari cesto osjecaju drhtavicu u organizmu ili u narodu poznato “treperenje”, te sporije zarastanje rana to su neki od osnovnih simptoma dijabetesa na koje trebamo obratiti pažnju”, kazala je Jusupovic.

Kako se navodi, dijabetes je stanje u kojem dolazi do poremecaja sa kontroliranjem nivoa glukoze u krvi i zbog toga se ova bolest naziva i šecernom bolešcu.

Javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada proizvedeni inzulin ne djeluje kako treba, a to dovodi do povecanog nivoa glukoze u krvi i dijabetesa.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa ove godine je obilježen predavanjem o tretiranju dijabetesa kod mladih, te edukacijom o dijabetesu kako bi se mladima pomoglo da bolje razumiju simptome dijabetesa te da znaju kako se nositi sa ovim stanjem s kojim se bori znacajan broj stanovnika BiH, saopceno je.

“Ono što je najvažnije jeste da dijabetes prihvatimo kao najboljeg prijatelja, cesto sam govorila prijateljicama dok sam nosila inzulin u torbi kako doslovno svoj život nosim u rukama. Danas kada imam i pumpicu koja reguliše šecer u krvi, doslovno kažem kako svoj život nosim u džepu”, kazala je Jusupovic.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.