Avokado obara razinu holesterola

Avokado
Avokado

Studija objavljena u časopisu “Journal of the American Heart Association” dokazuje da je avokado zaista odličan saveznik u borbi protiv povišenog holesterola.

Rezultati velikog istraživanja pokazali su da umjereno gojazni i gojazni ljudi koji u svojoj ishrani često koriste avokado imaju niži nivo lošeg holesterola, LDL lipoproteina. Osim toga, kod ovih ispitanika koji su bili podvrgnuti posebnom režimu ishrane sa akcentom na avokadu, primijećen je i i znatno niži nivo triglicerida, zasićenih masti u krvi.

Naime, za razliku od većine voća, avokado sadrži masti, ali to su mononezasićene masti koje su odlične za vaše srce.

Autorka studije, dr. Peni M. Kris-Ederton, navodi kako je u svakodnevnoj ishrani Amerikanaca, pa i Evropljana, avokado najprisutniji kao glavni sastojak gvakamolea. U pitanju je meksički umak koji se, nažalost, najčešće jede sa naćosima koji su sami po sebi vrsta nezdrave, brze hrane.

Zato se avokado preporučuje sve više kao dodatak drugim jelima, čiji plod može biti izgnječen i upotrijebljen kao ukusan i svjež namaz. Kremasta tekstura avokadovog ploda ide na ruku ovom voću, pa se može upotrijebiti i za spremanje brojnih drugij jela i predjela, a ne samo za soseve.

Posebno se ističe upotreba avokada u svježim salatama i pastama, gdje stoji kao izvanredan kontrast komadićima mesa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.