Dijagnoza bolesti pregledom očiju

Dijagnoza bolesti pregledom očiju
Dijagnoza bolesti pregledom očiju

Trenutni pregledi za Alzheimerovu bo­lest uključuju skupe testove sa skenerima i magnetnim rezonancama. Ipak dvije stu­dije su pokazale da jednostavan očni pregled mo­že precizno da otkrije Alzheimerovu bo­lest u ranim fazama.

Kao što je poznato, Alzheimerova bolest uzrokuje gubitak neurona i moždanih sinapsi.

Naučnici su u prvoj studiji koju je pro­vela australijska Organizacija za naučno i industrijsko istraživanje, ispitivali prote­ine u mrežnjači tako što su pacijentima da­vali kurkumin, koji se vezuje za proteine i “oboji” ih. Tako su mogli jasno da vide beta amiloide u očima kod pacijenata sa Alzheimerovom bolešću sa uobičajenim očnim pregledom. Slično ovom istraživanju je i ono koje je provela kompanija Kognoptiks. Napravili su također fluorescentnu boju koja se vezivala za beta amiloide, a kasni­je je oko laserski skenirano.

Vjerovatnoća otkrivanja je fantastična, čak 85 posto. U medicinskim krugovima ovo su sjajne vijesti, pošto je rano otkriva­nje ove bolesti izuzetno važno, jer se uz od­govarajuće lijekove i mjere može u velikoj mjeri usporiti i tretirati. Osim ovih testo­va, posljednjih dana se pričalo i o razvija­nju testova krvi i znoja prilikom otkriva­nja Alzheimerove bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.