Liječenje upale pluća vitaminom E

Liječenje upale pluća vitaminom E
Liječenje upale pluća vitaminom E

Upala pluća je najčešće posljedica infekcije pneumokokom, odnosno bakterijom Streptokokus pneumonija (Streptococcus pneumoniae), a u odbrani su najbitniji neutrofili – vrsta bijelih krvnih ćelija.

Obzirom da proces starenja često prati i slabljenje funkcije neutrofila, osobe starije od 65 godina su pod većim rizikom od komplikacija upale pluća, piše stručni časopis “Immunology”.

Zato su, kažu stručnjaci, u istraživanju korišteni stariji miševi koji su četiri sedmice prije izlaganja pneumoku bili podijeljeni u dvije grupe koje su dobijale dvije različite doze vitamina E.

Kontrolna grupa dobijala je preporučenu dozu, dok je eksperimentalna dobijala veću dozu vitamina E, koja bi kod ljudi bila ekvivalentna unosu od 200 Internacionalnih jedinica dnevno.

Rezultati su pokazali da su, u poređenju s kontrolnom grupom, miševi koji su dobijali veću dozu vitamina E, nakon dva dana od infekcije pneumokokom imali čak 1000 puta manji broj bakterija u plućima i dva puta manji broj neutrofila.

To je rezultiralo znatno manjim oštećenjem plućnog tkiva pa je primjećeno da se eksperimentalna grupa s infekcijom nosila poput mladih miševa.

Autori istraživanja su zaključili da rezultati imaju potencijalni klinički značaj i da bi ulogu dodataka vitamina E u borbi protiv upale pluća kod starijih trebalo podrobnije ispitati i na ljudima.

Inače, prirodni izvori vitamina E su: biljna ulja poput ulja, pšenične klice, suncokretovog ulja, ulja kukuruznih klica, sjemenke suncokreta, orasi, bademi, kikiriki, jaja, margarin…

Kao moćan antioksidans  učestvuje u oksidoredukcijskim  procesima u organizmu tako što čuva stanice e od oštećenja, veže slobodne radikale, održava vitalnost i elastičnost organizma, štiti od preranog starenja (“vitamin mladosti”), štiti mišiće, nerave te mrežnjaču oka od oksidativnih oštećenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.