Schillingov test apsorpcije vitamina B12

Vitamin-B12
Vitamin-B12

Schillingov test apsorpcije vitamina B12 (Cobalamin) koristan je u diferencijalnoj dijagnozi malapsorpcije.

Tri stadija Schilling testa

  • bez intrinzičnog faktora
  • s intrinzičnim faktorom
  • nakon terapije antibioticima ili antiinflamacijskim lijekovima

Obzirom da se vitamin B12 apsorbira primarno u distalnom ileumu, poremećeni Schillingov test može upućivati na bolest distalnog dijela tankog crijeva.

Bolesti koje zahvaćaju terminalni ileum kao što su regionalni enteritis i limfomi, dovesti će do poremećaja I i II stupnja Schillingovog testa. S obzirom da su u ovim bolestima poremećeni receptori u ileumu, faktora ili uporabom antibiotika.

Međutim, nakon terapije prednisonom ili sulfasalazinom, Schillingov test može se normalizirati. Schillingov test je također koristan u dijagnoosticiranju abnormalne bakterijske poliferacije u tankom crijevu koja može biti prisutna u bolestima kao što su sindrom slijepe vijuge, skleroderma i multiplata divertikuloza tankog crijeva. Tako npr. u sindromu slijepe vijuge, bakterije troše vitamin B12, što rezultira poremećajem njegove apsorpciije. U tim stanjima bit će poremećen I i II stupanj Schillingovog testa. Schillingov test normalizira se nakon odgovarajuće terapije antibioticima. Poremećaj apsorpcije vitamina B12 uobičajen je u bolesnika s egzokrinom insuficijencijom pankreasa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.