BiH povlači tri lijeka iz prodaje

Zabranjen lijek
Zabranjen lijek

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u ponedjeljak, 26. januara, privremeno će povući iz prodaje lijekove PharmaS-ov Escitalopram i Tramadol/Paracetamol, kao i JGL-ov Eskontral Direkt od pet miligrama, zbog odstupanja načela dobre kliničke prakse.

Tatjana Ponorac iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH rekla je da su u BiH registrovana samo ova tri lijeka od devet koji su povučeni sa tržišta u Hrvatskoj zbog odstupanja načela dobre kliničke prakse.

Ona je pojasnila da se ovi lijekovi ne povlače iz bezbjednosnih razloga, već zato što je to naložila Evropska agencija za lijekove, jer je inspekcija Francuske agencije za lijekove utvrdila neka odstupanja u protokolima njihovog kliničkog ispitivanja kada su bili u postupku registracije.

Hrvatska je povukla sa tržišta devet lijekova.

Klinička ispitivanja, na osnovu kojih su ti lijekovi dobili odobrenje da budu stavljeni u promet, u Hrvatskoj agenciji objašnjavaju da je proveo GVK Biosajensis u Hajderabadu u Indiji, gdje je inspekcijom uočeno odstupanje od načela dobre kliničke prakse.

Riječ je o privremenoj obustavi koja će biti na snazi dok nosioci odobrenja ne dostave nove podatke, odnosno provedu nova ispitivanja na drugim ispitivačkim mjestima.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.