Agencije za antidoping kontrolu BiH – Lista zabranjenih sredstava za 2016. godinu

Doping

Lista zabranjenih sredstava (LZS) predstavlja međunarodni standard kojeg donosi Svjetska agencija za borbu protiv dopinga u sportu – WADA (engl. World Anti-Doping Agency) najmanje jedan put godišnje još od 2004. godine.

Lista zabranjenih sredstava za 2016. godinu

Značaj postojanja i objavljivanja LZS jeste, između ostalog,  da se sportisti, kao i svo njihovo pomoćno medicinsko osoblje, upoznaju koje su to supstance zabranjene, te čije prisustvo u uzorku sportiste (urin ili krv) povlači moguće odgovarajuće zdravstvene i pravne  posljedice na sportistu, njegovu karijeru i njegovo osoblje.

Lista zabranjenih sredstava, koju održava Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine u skladu s Popisom na engleskom jeziku objavljuje se u Sl.glasniku BiH. Poslednja ažurirana LZS objavljena je u Sl. glasniku BiH br. 88/15.

Agencija za antidoping kontrolu BiH, na osnovu podataka ALMBiH-a formirala je i popis registrovanih lijekova (zaključno sa 01.10.2015. godine), koji sadrže jednu ili više zabranjenih  supstanci. Nadamo da će objavljivanje pomenutih lista i na našim stranicama doprinjeti zdravlju sportista, kao i njihovom adekvatnijem liječenju od strane medicinskih profesionalaca. Napominjemo da je lista registrovanih lijekova promjenjiva u toku godine i sugerišemo da  se u slučaju bilo kakve neusaglašenosti potrebno voditi Popisom zabranjenih sredstava  koju održava Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine u skladu s Popisom na engleskom jeziku, koji održava WADA. U slučaju  bilo kakve neusaglašenosti između verzije na engleskom jeziku i verzije na jednom od službenih jezika u BiH, mjerodavna je verzije na engleskom jeziku koja se nalazi na web – stranici Svjetske antidoping agencije.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH će u saradnji sa Agencijom za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine po prvi put u Registru lijekova 2016 objaviti Listu zabranjenih sredstava za 2016. godine, kao i Popis registrovanih lijekova koji sadrže zabranjene supstance.

Liste koje će se objaviti u Registru lijekova 2016, možete pogledati na linkovima:

Lista zabranjenih sredstava 2016

popis registrovanih lijekova koji sadrže zabranjene supstance za sportiste

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.