Znaci oslabljenog imuniteta

Znaci oslabljenog imuniteta
Znaci oslabljenog imuniteta

Ako se svakog jutra budite sa zapušenim nosom ili stalno žudite za slatkišima znatno ste podložniji prehladi i gripu, pokazuju istraživanja. Stručnjaci navode šest znakova koji ukazuju da je imunitet oslabljen:

Želja za slatkišima

Ako pojedete čokoladu od 100 grama značajno smanjujete sposobnost bijelih krvnih zrnaca da u narednih pet sati unište bakterije.

Manjak vode u organizmu

Tijelu treba mnogo tekućine da bi ispralo toksine. Ako je vaš urin svijetložute boje, bez boje i mirisa onda unosite dovoljno tekućine.

Višak kilograma

Suvišni kilogrami štetni su za srce, mozak i ostale organe, a višak kilograma značajno slabi imunološki sistem. Prekomjerna tjelesna težina uzrokuje hormonalnu neravnotežu i upalu koja smanjuje sposobnost imuniteta da se obrani od infekcija.

Suha sluznica  nosa

Curenje nosa je obrambeni mehanizam tijela kojim pobjeđuje gripu i prehladu. Sekret u nosu zaustavlja viruse i spriječava njihov ulazak u tijelo. Ako su nosni kanali suhi, bakterije i virusi će lakše ući u dišni sistem.

Kronični stres

Stres je jedan od najvećih neprijatelja imunološkog sistema. Previsok nivo stresa u tijelu neće samo povećati rizik od nastanka gripe i prehlade već će pogoršati i simptome. Osobe koje su pod kroničnim stresom, često osijećaju najteže simptome i treba im čak dvostruko duže da se oporave.

Česte prehlade

Ovo je znak koji upućuje da imunitet ne radi kako treba. Odrasla osoba će tokom sezone biti prehlađena do tri puta, što u prosjeku traje tri do četiri dana. Ako ste češće prehlađeni, to znači da nemate razvijen nikakav otpor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.