Dercumova bolest

Adipositas dolorosa
Adipositas dolorosa
Adipositas dolorosa
Adipositas dolorosa

Adipositas dolorosa ili Dercumova bolest karakteriše se bolnim ograničenim depozitima masnog tkiva u potkožnom tkivu ekstremiteta i drugih dijelova tijela. Područja oko zglobova, posebice koljena, najčešće su zahvaćena mjesta.

Lezije su različite, između 0,5 do 5,0 cm. Bol i parestezije mogu se javljati spontano ili nastaju radi pritiska. Bolesnici su najčešće žene (30:1). One su obično debele. U sindromu se nalazi slabost, umor, emocionalna nestabilnost i povremeno demencija. Stanje se rijetko javlja nakon kraja menopauze.

U većini slučajeva stanje je sporadično, ali je utvrđena i familijarna pojava uz pretpostavku dominantnog nasljeđivanja. Zabilježena je višestruka povezanost, ali se vjerojatno radi o slučajnim pojavama.

Obdukcijski nalazi još s početka stoljeća ukazuju na poremećaj hipofize i drugih endokrinih žlijezda, ali nema suvremenih endokrinoloških evaluacija.

Biopsija zahvaćenih mjesta možda neće pokazati poremećaj, ali obično se vide granulomi s divovskim stanicama. Nekroza masnog tkiva je rijetka, pa se tako ovu bolest razlikuje od akutnog panikulitisa.

Liječenje ne zadovoljava, premda je intravenska primjena lidokaina olakšala stanje u nekih bolesnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.