Sifilis i trudnoća

Sifilis i trudnoća
Sifilis i trudnoća

Sifilis i trudnoća
Sifilis i trudnoća

Luetična infekcija ima veliki uticaj na tok i ishod trudnoće, naročito zbog toga što uzročnici bolesti – treponeme pallidum – izazivaju značajne promjene na posteljici prodirući kroz placentnu barijeru inficiraju plod.
Kada treponeme prodru u placentu i krvotok ploda, one na vitalnim organima izazivaju takve promjene koje uzrokuju smrt ploda, pa se trudnoća završava spontanim abortusem. Abortusi se najčešće javljaju u drugom trimestru trudnoće, a rijetko dolazi do ranih abortusa. Svaka naredna trudnoća, međutim, duže traje i posle nekoliko abortusa može se roditi nedoneseno ili čak i doneseno novorođenče koje pokazuje znake urođenog luesa.
U mnogim, pak, slučajevima novorođenče po rođenju izgleda normalno, pa je, da bi se dokazalo da li je intrauterino inficirano, uz duže kliničko posmatranje neophodno i korišćenje seroloških reakcija za dijagnozu luesa. Ako se majka inficira tek u toku prvih osam lunamih meseci trudnoće, plod će takode biti zahvaćen bolešću. Treba znati da što je infekcija majke svežija, utoliko je veća vejrovatnoća da će trudnoća duže trajati i da će se plod roditi bilo prije vremena, bilo, pak, oko očekivanog termina.

Čak i ako se majka inficira u toku same trudnoće (u prvih 8 lunarnih mjeseci), plod će takode biti zahvaćen bolešću.  Jasno je da se i u takvim uslovima plod može roditi sa znacima kongenitalnog luesa, od kojih su najčešći pojava sifilitičnog pemfigusa na dlanovima i tabanima, sifilična kijavica, ospe po koži i oko usta, mlitava paraliza ruku ili nogu – (Parrotova pseudoparaliza) i sifilitični osteohondritis.

Samo ako se majka inficira pred kraj trudnoće na onda se obično plod rađa zdrav bez znakova luetične infekcije. Zbog toga što je do generalizacije procesa, potrebno da prođe oko dva meseca. (Period inkubacije iznosi 20 dana i još 40 dana spirohete su lokalizovane na mestu primarnog efekta).

Terapija luetične trudnice je jednostavna i efikasna. Liječenje se uglavnom sprovodi ponovljenim visokim dozama penicilina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.