Ljekovitost aloa vere

aloe vera
aloe vera

aloe vera
aloe vera

Legenda o ljekovitosti Aloe vere počela je prije 3500. godina. Prve dokumentirane izvore o upotrebi Aloe vere povjesničari su otkrili u Egiptu, a uzgajao ju je i kralj Solomon. Aleksandar Veliki također je koristio Aloe veru za liječenje svojih vojnika.

Počeci upotrebe biljke:

Pojedine vrste Aloe vere koristila su i indijanska i perzijska plemena kao lijek. Tradicionalna medicina Japana, Rusije, Kine, Rima i Grčke koristila je ovu biljku za liječenje mnogih bolesti.

U svijetu postoji više od 200-ak vrsta Aloe vere, ali samo četiri imaju ljekovita svojstva. To su: Aloe ferro, Aloe saponaria, Aloe arborensis i Aloe perrvi.

Aloe vera daje izvanredne rezultate u reduciranju boli, ubrzanju oporavka oštećenog tkiva.

Biljka je poznata i pod nazivima Božica ili Kumari jer ju žene diljem svijeta koriste da bi sačuvale mladolik izgled. Aloe vera je odigrala i značajnu ulogu tijekom mnogih ratova u liječenju rana i opeklina ozlijeđenih vojnika.

Odakle potječe Aloe vera?

Aloe vera je polutropska biljka koja nalikuje na kaktus, a pripada obitelji lilium, koja obično raste u Africi. Zelena je i debelog lišća. Lišće Aloe vere bogato je vodom, zbog čega biljka može preživjeti dugotrajne suše.

U 19. stoljeću biljka se iz Afrike proširila na druge krajeve svijeta i počela kultivirati. Biljka je najraširenija i najdostupnija u Indiji, Meksiku, Karipskim otocima i Venezueli.

U 70-tim godinama 20. stoljeća popularnost je stekao Aloe vera gel, kojega su američke kozmetičke tvrtke počele koristiti u proizvodima za njegu kože.

U današnje se vrijeme Aloe vera koristi kao sastav mnogih kozmetičkih proizvoda, krema, losiona, šampona, regeneratora, sapuna, u obliku  sokova, kapsula …

Što su otkrila istraživanja?

Opsežno istraživanje provedeno na Aloe veri dokazalo je njenu učinkovitost i važnost u liječenju različitih bolesti.

Godine 1996. provedeno je istraživanje na sveučilištu u Bangkoku, koje je dokazalo da Aloe vera može
značajno pomoći u smanjenju visoke razine šećera u krvi. Dokazano je da pomaže kod oštećenja jetre, želučanih problema i upalne bolesti crijeva. Ljekovitost biljke pomaže i u borbi protiv raka.

Biljka se pokazala djelotvornom i u tretiranju rana i opeklina, a pomaže i kod lišajeva i psorijaze. Osim toga Aloe vera: jača imunološki sustav, djeluje protuupalno, uništava viruse, bakterije, gljivice, parazite, ličinke…, pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i opojnih droga, potiče metabolizam, poboljšava djelovanje jetre, žuči, bubrega, srce, probavnih organa i živčanog sustava.

Što sadrži Aloe vera?

Znanstvenici su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka i među njima: VITAMINE: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, MINERALE: Ca,K,Fe, Na, Mg, Mn, Cu, Cr, Zn … , MUKOPOLISAHARIDE: imuno-modulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja), antioksidansi, imaju protuupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje, AMINOKISELINE: (potrebne za sintezu bjelančevina) – sadrži 7 od 8 esencijalnih i 11 od 14 neesencijalnih, ENZIME: (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu probavu bjelančevina, ugljikohidrata, masti i celuloze) ANTRAKININE, LIGNINE, SAPONINE, STEROLE…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.