Rezultati testova na gripu H1N1 u KCUS-u

KCUS
KCUS

KCUS
KCUS

(15.01.2010.)
KCUS 15. januar/siječanj 2010.
U protekla 24 sata u Kliničku mikrobiologiju, Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu pristiglo je 17 uzorka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da su 4 uzorka pozitivna, 1 iz Sarajeva, 2 iz Tuzle i 1 iz Bihaća. Od 13 preostalih negativnih uzoraka 9 je iz Sarajeva, 2 iz Tuzle i 2 iz Bihaća.

(13.01.2010.)
KCUS 13. januar/siječanj 2010.
U protekla 24 sata u Kliničku mikrobiologiju, Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu nisu dostavljani  uzorci za testiranje na gripu H1N1.
S obzirom na smanjeni priliv uzoraka za testiranje na gripu H1N1, izvještaje iz Kliničke mikrobiologije, Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu nećemo objavljivati do bitnije promjene broja primljenih uzoraka na testiranje.

(08.01.2010.)
KCUS 08. januar/siječanj 2010.
U protekla 24 sata u Kliničku mikrobiologiju, Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu pristiglo je 13 uzoraka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da su 2 uzorka pozitivna, 1 iz Sarajeva i 1 iz Bihaća. Od preostalih 11 negativnih uzoraka, 5 je iz Sarajeva, 5 iz Bihaća i 1 iz Travnika.

(07.01.2010.)
KCUS 07. januar/siječanj 2010.
U protekla 24 sata u Kliničku mikrobiologiju, Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu pristiglo je 9 uzoraka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da su 4 uzorka pozitivna, 2 iz Sarajeva i 2 iz Tuzle. Od preostalih 5 negativnih uzoraka, 3 su iz Tuzle i 2 iz Mostara.

(06.01.2010.)
KCUS 06. januar/siječanj 2010.
U protekla 24 sata u Kliničku mikrobiologiju, Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu pristiglo je 6 uzorka za testiranje na gripu H1N1, svi iz Sarajeva. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da je svih 6 uzoraka negativno.

(05.01.2010.)
KCUS 05. januar/siječanj 2010.
U protekla 24 sata u Kliničku mikrobiologiju, Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu pristiglo je 19 uzorka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da je 8 uzoraka pozitivno, svi iz Sarajeva. Od preostalih 11 negativnih uzoraka, svih 11 je iz Sarajeva.

(04.01.2010.)
KCUS 04. januar/siječanj 2010.
Izvještaj za period 31.12.2009.-04.01.2010. godine. U Kliničku mikrobiologiju, Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu pristigla su 22 uzorka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da je 7 uzoraka pozitivno, 1 iz Mostara i 6 iz Sarajeva. Od preostalih 15 negativnih uzoraka, 9 je iz Sarajeva, 4 iz Mostara, 1 iz Zenice i 1 iz Travnika.

(31.12.2009.)
KCUS 31. decembar/prosinac 2009.
Izvještaj za period 30.-31. 12.2009. godine. Trenutno hospitaliziranih pod sumnjom ili sa potvrđenom H1N1 na Klinici za infektivne bolesti se nalazi 25 pacijenata.
U Klinici za infektivne bolesti, Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu u navedenom periodu ukupno su pregledana 24 pacijenta. Na H1N1 je testirano 10  pacijenata. Ukupan broj do sada pozitivnih pacijenata sa ove Klinike na H1N1 je 379. Do sada je na Klinici za infektivne bolesti pregledano 1635 pacijenta sa simptomima gripe.

Ukupan broj do sada pozitivnih pacijenata na gripu H1N1 je 392. Do sada je na Klinici za infektivne bolesti pregledano 1.680 pacijenta sa simptomima gripe.

Svinjska gripa H1N1

Propolis lijek protiv H1N1

Influenza – (grip, grippus epidemicus)

8 Comments

 1. Novi virus gripe A (H1N1) prenosi se lakše od virusa sezonske gripe. Osoba se može zaraziti ukoliko udahne infektivne kapljice koje nastaju prilikom kihanja, kašljanja ili govora zaražene osobe, kao i preko kontaminiranih ruku ili površina. Osoba je kliconoša jedan dan prije početka simptoma i sedam dana od početka bolesti.

 2. PREVENTIVNE MJERE

  1. Često pranje ruku.
  Dezinfekcijska sredstva za ruke na bazi alkohola smanjuju količinu virusa na kontaminiranim rukama, ali pranje sapunom i vodom je djelotvornije. Pranje ruku treba da traje najmanje dvadesetak sekundi.
  2. Hands-free pristup. Ruke što manje prinositi licu.
  3. Dva puta dnevno mućkati i grgljati u ustima umjereno toplu i slanu vodu. Naime, virusu H1N1 treba dva do tri dana od primarne infekcije grla ili nosa da zaživi u tijelu i počne pokazivati karakteristične simptome. Obično grgljanje može spriječiti razvoj bolesti. Taj postupak sa slanom vodom imat će jednak učinak za zdravog pojedinca, kao što će farmaceutski proizvod „Tamiflu“ imati na oboljelog. Ne treba potcjenjivati ovaj jednostavan, jeftin i moćan način prevencije bolesti.
  4. Slično kao što to treba činiti s ustima, treba čistiti barem jednom svakoga dana nosnice s otopinom tople slane vode (uz snažno ispuhivanje nosa i brisanje obje nosnice smotuljcima vate koji se umoče u slanu vodu).
  5. Dati prednost prirodnom imunitetu hranom koja je bogata vitaminom C. Prvenstveno se to odnosi na konzumiranje većih količina svježeg voća i povrća. Ako se uzima C vitamin u tabletama, treba uzimati onaj pripravak koji u sebi sadrži cink, kako bi se poboljšala apsorpcija.
  6. Piti što veće količine toplih napitaka (čaj, kafa, kakao). Pijenje toplih napitaka ima jednak učinak kao i grgljanje, samo u suprotnom smjeru. Ono ispira živuće viruse iz grla u želudac gdje ne mogu preživjeti zbog niske pH vrijednosti sredine.
  7. Uposlenici i studenti koji primijete prve simptome gripe (simptomi su slični kao kod sezonske gripe i uključuju: povišenu temperaturu, kašalj, glavobolju, bolove u mišićima, gušobolju, sekreciju iz nosa, a mogu se javiti i povraćanje i proljev) trebaju se odmah obratiti ljekaru.
  8. Upotreba maski za lice kod zdravih osoba služi za zaštitu usta i nosa od slučajne kontaminacije vlastitim rukama i kašljanjem i kihanjem osoba iz okoline. Prilikom korištenja maski potrebne su mjere opreza kod stavljanja, skidanja i zamjene vlažnih maski.

 3. Najčešći simptomi su:

  * Povišena tjelesna temperatura
  * Respiratorni simptomi kao što su kašalj ili curenje nosa
  * Grlobolja
  * Te drugi simptomi kao što su:

  – Bolovi u tijelu (osobito bolovi u mišićima)

  – Glavobolja

  – Zimica

  – Slabost

  – Povraćanje ili proljev (nije tipično za gripu ali prijavljeno u slučajevima zaraze novim tipom virusa gripe)

 4. Federalni epidemiolog Jelena Ravlija potvrdila je da se trenutno bilježi blagi pad aktivnosti virusa H1N1, ali da će se konkretnije informacije o tome, kao i o broju oboljelih, moći saopćiti nakon što se sumiraju svi podaci prikupljeni tokom praznika.

 5. Istakla je da će vakcina protiv nove gripe za FBiH stići ovog mjeseca. Ona očekuje da to bude u drugoj polovini januara. Ni Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva, nije mogao precizirati datum isporuke prve ture vakcina od 30.000 doza većem bh. entitetu, koje su kupljene od proizvođača “GlaxoSmithKline”.

 6. Još pet lica u Republici Srpskoj (RS), u zadnja 24 časa, oboljelo je od gripa tipa H1N1 – potvrđeno je brzim testom.
  Tri oboljela su u Banjaluci, a po jedan u Bijeljini i Foči. Radi se o djeci i osobama mlađe životne dobi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.