Corpus pineale ili epifiza

glandula pinealis
glandula pinealis

glandula pinealis
glandula pinealis

Epifiza (glandula pinealis) je mala žlijezda koja po obliku podsjeća na šišarku bora, po čemu je i dobila ime ( lat. pinus – bor). Smještena je u tzv. pinealnom regionu iza kaudodorzalnog dijela treće moždane komore, a neposredno rostrodorzalno od gornjih kolikula srednjeg mozga. Ona leži mediosagitalno ili malo ulijevo od srednje linije.

Pinealna žlijezda je kod čovjeka obavijena kapsulom od koje u unutrašnjost polaze pregrade koje je dijele na manje režnjeve. U režnjevima se nalaze potporne i parenhimske ćelije. Potporne ćelije su astrociti, a parenhimske, pinealociti koji su poredani u vidu tračaka između kojih se nalaze vezivne pregrade, astrociti i krvni sudovi.  U žlijezdi se nakon puberteta nalazi i tzv. acervulus ili pinealni pijesak koji se sastoji od soli stroncijuma, kalcijuma i magnezijuma. Acervulus je značajan u neuroradiologiji, jer predstavlja prirodni radiokontrastni marker koji omogućava dobru vizualizaciju epifize na rentgentskim snimcima.

Pinealna žlijezda je uključena u ciklične ritmove organizma čovjeka i životinja i luči hormon melatonin. Postoje dva osnovna ciklična ritma u aktivnosti organizma: cirkadijalni, koji iznosi približno 24 sata i cirkumanualni koji predstavlja period od jedne godine i u vezi je sa sezonskim aktivnostima i ponašanjem životinje uvjetovanih smjenom godišnjih doba. Oba ritma zavise od prisustva svijetlosti u okolini. Funkcija melatonina u ljudskom organizmu nije sasvim jasna. Kod životinja on reguliše količinu i distribucija melanina u koži, a ima i ulogu u svjetlosno uvjetovanim reproduktivnim ciklusima kod ptica i sisara.  Kod viših životinja i čovjeka melatonin utiče na energetski metabolizam, termoregulaciju, unošenje hrane i funkcije gastrintestinalnog trakta, te na funkcije jetre i bubrega. Ima supresivno djelovanje na lučenje gonadotropina, pa tumori epifize koji uništavaju njen parenhim uzrokuju pubertax praecox (prijevremeni pubertet).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.