Celijakija je podmukla bolest koju otkrijemo kasno - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Celijakija

Celijakija je podmukla bolest koju otkrijemo kasno

Bolovi u trbuhu, dijareja i ostale probavne smetnje najočitiji su znakovi da gluten, bjelančevina iz pšenice, raži i ječma, uništava crijevne resice.

Ali celijakija se skriva iza čak 300 različitih simptoma, od kojih neki na prvi pogled nemaju nikakve veze s probavom.

Ljudi oboljeli od celijakije imaju 30 posto veći rizik od preloma, a čak 69 posto veći rizik od lomova kuka, pokazalo je američko istraživanje. Najvjerovatniji uzrok je to što njihov organizam ne može toliko učinkovito iskoristiti kalcij iz hrane. Osobito pripazite na simptome preuranjene osteoporoze poput čestih lomova ili lošeg držanja.

Možda ste malo nestabilni kada ustanete ili se često spotaknete, a hodali ste spretno kao mačka. Problemi s ravnotežom, trnci u rukama u nogama, prsti koji trnu, sve su to neurološki simptomi povezani s celijakijom.

Magnetne rezonance oboljelih od celijakije pokazale su promjene u mozgu te manju gustoću sive tvari u područjima koja reguliraju motoričke i kognitivne sposobnosti.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>