Znakovi rane menopauze

Rana menopauza
Rana menopauza

Menopauza u najmanju je ruku neugodna promjena kroz koju žene prolaze s prosjekom oko 51. godine života. No u iznimnim slučajevima žene u menopauzu ulaze i ranije, prije 40. godine, a to donosi velike promjene u svakodnevnom životu

Ulazak u menopauzu znači fizičke i psihičke promjene i većina žena suočava se sa simptomima poput noćnog znojenja, valunga, nesanice i promjene raspoloženja. Također, liječnici smatraju normalnim razdoblje za ulazak u menopauzu između 45. i 55. godine života, s time da je prosjek kada se najviše žena susreće s prvim simptomima upravo 51. godina.

Jedan manji dio žena u menopauzu ulazi i puno ranije, i prije 40. godine. U nekim vrlo rijetkim slučajevima menopauza se može dogoditi i ženama prije ulaska u tridesete. Ponekad je ova rana promjena, kada žena više ne ovulira i nema mjesečnice, izazvana nekim zdravstvenim stanjima, a ponekad se bez poznavanja pravih uzroka jednostavno dogodi da jajnici izgube svoju primarnu funkciju.

Zašto žene ranije ulaze u menopauzu?

Od poznatih poveznica kod žena koje u menopauzu ulaze prijevremeno su primjerice autoimune bolesti, kao što su hipotiroidizam, Crohnova bolest, eritematozni lupus i reumatoidni artritis.

Oko 10 do 30 posto žena s ovim stanjima ulaze u raniju menopauzu. Nadalje, neka genetička nasljeđa također mogu imati utjecaja. Tako pet do 30 posto žena s galaktozemijom, odnosno nasljednim manjkom enzima koji pretvaraju galaktozu u glukozu, ulaze ranije u menopauzu, a liječnici smatraju da je to zbog toksičnosti za jajnike.

Isto tako može utjecati i Turnerov sindrom, ali i hiperplazija. Često se, nažalost, ulazak u ranu menopauzu događa kod teških bolesti kao što je karcinom jajnika ili Hodgkinova bolest.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.