Znakovi rane menopauze - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Rana menopauza

Znakovi rane menopauze

Menopauza u najmanju je ruku neugodna promjena kroz koju žene prolaze s prosjekom oko 51. godine života. No u iznimnim slučajevima žene u menopauzu ulaze i ranije, prije 40. godine, a to donosi velike promjene u svakodnevnom životu

Ulazak u menopauzu znači fizičke i psihičke promjene i većina žena suočava se sa simptomima poput noćnog znojenja, valunga, nesanice i promjene raspoloženja. Također, liječnici smatraju normalnim razdoblje za ulazak u menopauzu između 45. i 55. godine života, s time da je prosjek kada se najviše žena susreće s prvim simptomima upravo 51. godina.

Jedan manji dio žena u menopauzu ulazi i puno ranije, i prije 40. godine. U nekim vrlo rijetkim slučajevima menopauza se može dogoditi i ženama prije ulaska u tridesete. Ponekad je ova rana promjena, kada žena više ne ovulira i nema mjesečnice, izazvana nekim zdravstvenim stanjima, a ponekad se bez poznavanja pravih uzroka jednostavno dogodi da jajnici izgube svoju primarnu funkciju.

Zašto žene ranije ulaze u menopauzu?

Od poznatih poveznica kod žena koje u menopauzu ulaze prijevremeno su primjerice autoimune bolesti, kao što su hipotiroidizam, Crohnova bolest, eritematozni lupus i reumatoidni artritis.

Oko 10 do 30 posto žena s ovim stanjima ulaze u raniju menopauzu. Nadalje, neka genetička nasljeđa također mogu imati utjecaja. Tako pet do 30 posto žena s galaktozemijom, odnosno nasljednim manjkom enzima koji pretvaraju galaktozu u glukozu, ulaze ranije u menopauzu, a liječnici smatraju da je to zbog toksičnosti za jajnike.

Isto tako može utjecati i Turnerov sindrom, ali i hiperplazija. Često se, nažalost, ulazak u ranu menopauzu događa kod teških bolesti kao što je karcinom jajnika ili Hodgkinova bolest.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>