Prehlada

Lupocet flu
Lupocet flu

Prehlada je blaža infekcija nosa i grla, koja traje najviše tjedan dana, a uzrokuju je virusi. To je najučestalija zarazna bolest u svijetu, a posebno je česta tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Kod odraslih se javlja prosječno 2-3 puta godišnje, a kod djece i do desetak puta godišnje. Virusi prehlade prenose se kapljicama koje u okolinu dospijevaju kašljem, kihanjem ili govorom. U organizam ulaze udisanjem ili preko sluznice nosa ili grla.

Simptomi prehlade

Simptomi prehlade su hunjavica, začepljen nos, kihanje, grlobolja i kašalj, ponekad i blago povišena tjelesna temperatura. Sekret iz nosa je u početku vodenast, a nakon par dana postaje zamućen i/ili gnojan. Kašalj je obično suh, ali s vremenom se može javiti iskašljaj. Simptomi se javljaju nekoliko dana nakon kontakta sa virusom, a traju 5 do 7 dana, najdulje do 10 dana.

Komplikacije prehlade

Komplikacije prehlade su rijetke u inače zdravih ljudi. Rijetko se prehlada može zakomplicirati bakterijskom infekcijom srednjeg uha, sinusa ili bronha. Na komplikaciju prehlade upućuje pojava visoke temperature sa zimicom ili tresavicom, jak kašalj s gnojnim iskašljajem, bol lica u području sinusa, te je u tom slučaju potrebno obratiti se liječniku.

VAŽNO: Uzimanje antibiotika neće spriječiti eventualne komplikacije prehlade!

Liječenje prehlade

Ne postoji specifičan lijek za prehladu. Budući da se radi o virusnoj bolesti, uzimanje antibiotika nema učinka na intenzitet simptoma ni trajanje bolesti. U liječenju se primjenjuju lijekovi i postupci koji ublažavaju simptome prehlade i time ubrzavaju ozdravljenje (Lupocet, Coldstop).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.