Hipotireoza bolest koju je teško prepoznati

Hipotireoza
Hipotireoza

Pacijenti se često žale na depresivno raspoloženje i kažu da se rasplaču bez očitog razloga. Nesanica, tanka kosa, debljanje, umor, samo su neki od mnogih nejasnih simptoma nedovoljno aktivne štitne žlijezde koji mogu, ali i ne moraju ukazivati na to da osoba boluje od hipotireoze.

Žlijezda u obliku leptira smještena u vratu luči hormone potrebne za rast stanica, metabolizam i druge važne tjelesne funkcije.

Usporeni rad štitnjače remeti normalnu ravnotežu kemijskih reakcija u tijelu i utječe na sve aspekte metabolizma. “Simptomi su četo prilično nejasni”. “Pacijenti se žale na gubitak energije, slabu motivaciju, nemogućnost koncentracije, zatvor i lomljivu kosu i nokte.”

Mnogi se također žale na depresivno raspoloženje i kažu da se rasplaču bez očitog razloga. Sve u svemu, oni se stvarno osjećaju loše.

Jednostavno liječenje

Ako simptomi potraju nekoliko tjedana i pojave se novi, vrijeme je za odlazak liječniku. Krvne pretrage mogu pokazati radi li se o usporenoj štitnjači.

“Nespecifični simptomi otežavaju pronalaženje uzroka”, izjavio je endokrinolog Matthias Weber i dodao da je uvijek potrebno napraviti pretrage koje uključuju i ultrazvučni pregled.

Kada se otkrije da se radi o hipotireozi, liječenje je jednostavno. “Pacijenti uzimaju levotiroksin u tabletama, koji zamjenjuje hormone koji se nedovoljno ili uopće ne izlučuju”. Liječenje obično doživotno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.